تهران- خبرگزاري كار ايران
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي و نماينده اصلاحطلب مجلس ششم جريانهاي درون جبهه اصلاحات و مخالفان اين جبهه را تحليل كرده است، آرمين معتقد است كه طيف افراطي و تازه به دوران رسيده راست پس از فتح شوراها و مجلس هفتم، اكنون تمام توجه و قدرت خود را معطوف به كسب كرسي رياست جمهوري كرده است تا قدرت را در كشور يكپارچه كند و البته در اين راه از قرباني كردن و كنار گذاشتن موتلف سنتي خود هم ابايي ندارد.
محسن آرمين؛ فارغ التحصيل مهندسي الكترونيك از دانشگاه علم و صنعت و دانشجوي مقطع دكتراي دانشگاه تربيتمدرس با سابقه فعاليت سياسي بيش از ربع قرن، قبل و پس از پيروزي انقلاب با مواضع چپگرايانهاش به عنوان يكي از اعضاي اصلي و تأثيرگذار اين سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي در عرصه سياسي كشور حضور داشته است.
در يكي از روزهاي سرد زمستان 83 در محل كتابخانه ساختماني قديمي متعلق به تشكل متبوعش و در حاليكه با خونسردي سيگارش را روشن ميكند، قاطعانه ميگويد كه؛ « در صورت برگزاري انتخاباتي آزاد، اصلاحطلبان در انتخابات رياست جمهوري پيروز ميشوند» .
آرمين متعلق به آن دسته از سياستمداراني است كه همچنان بر اصلاحات حكومتي تأكيد دارد و تنها راهبرد سياسي در شرايط فعلي كشور را ادامه اصلاحات ميداند، آن هم در قالب اصلاحات حكومتي.
پاسخ "محسن آرمين" به پرسشهاي "ميثم عنقايي" در پي ميآيد؛
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي با بيان اين مطلب كه تحولات جامعه غيرقابل برگشت به فضاي قبل ازدوم خرداد 76 است، ضمن ارزيابي فضاي اجتماعي و سياسي كشور ،گفت: چالشهاي هشت ساله اخير در عرصه سياسي و فاصله نسبتاً قابل توجهي كه بين نتايج بدست آمده و مطالبات و خواستهاي اجتماعي وجود دارد، موجب نوعي دلسردي و وازدگي در عرصه اجتماعي شده است.
وي افزود: اين امر مورد تأييد همگان است، صرف نظر اين كه جريانات سياسي ممكن است در تحليل اين دلسردي با هم اختلاف داشته باشند، اما در اينكه چنين چيزي واقعيت دارد، ترديدي وجود ندارد.
آرمين در تشريح علل فضاي انفعالي در جامعه، متذكر شد: معتقدم علت اين وازدگي و سرخوردگي، نوع چالش و جنجال آفرينيهاي سياسي، فاصله نسبتاً قابل توجهاي است كه جامعه بين خواستهها و مطالباتش با دست آوردهاي عرصه مبارزات سياسي احساس ميكند.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي معتقد است كه عرصه رقابت سياسي در كشور ما؛ عرصه بسيار سخت، پرهزينه و كمبازدهايي است، يعني انرژي و توان بسياري از كنشگران سياسي براي بازده بسيار اندك تلف ميشود.
وي در تشريح اين موضوع، تصريح كرد: علت اين امر عمدتاً حضور سنگين و دخالت گسترده بخشهايي از حاكميت در عرصه سياسي است كه اصلاً اجازه نميدهند اين عرصه بر اساس قواعد، قوانين و ضوابط رقابت سياسي عمل كرده و پيش برود. اين حضور سنگين و دخالت آشكارا ، باعث ميشود كه روند رقابت سياسي با اختلالهاي جدي مواجه شود و به هيچ وجه قواعد و ضوابطي كه در عرصه يك رقابت قانونمند سياسي ميتواند، تعيين كننده باشد، بر روند معادلات سياسي كشور حاكم نباشد.
آرمين با بيان اين مطلب كه اين واقعيت را در هشت ساله گذشته مشاهده كردهايم، تأكيد كرد: اگر مروري بر حوادث، تنشها و جنجالهاي هشت سال گذشته داشته باشيم، در تمامي آنها ردپا و نقش بخشهايي از حاكميت و دخالت نارواي آنها در عرصه سياسي را به نفع يك جريان و به ضرر جريان يا جريانهاي ديگر را، مشاهده ميكنيم.
وي يادآوري كرد: مروري بر پروندههاي جنجالي ساليان گذشته و بررسي نتايج آنها مويد دخالت و حضور بخشي از حاكميت در امور سياسي كشور است، شايد به نظر آنها حضورشان كاملاً موجه باشد، اما قطعاً مغاير با اصول رقابت سياسي است.
آرمين از پرونده متهمان پروندههاي موسوم به سايتهاي اينترنتي به عنوان آخرين مورد اينگونه دخالتها ياد كرد و بيان داشت: اين پرونده را بررسي كنيد؛ يك عده دستگير ميشوند، عمدتاً كساني هستند كه در سايتهاي اصلاحطلبان فعاليت فني ميكنند، تا سه ماه معلوم نيست كجا هستند، در چه شرايطي به سر ميبرند، اصلاً اتهام آنها چيست؟! نه خانواده آنها ميدانند كه اتهامشان چيست و نه وكيل مدافعشان، تا مدتها حتي از پذيرش وكالت آنها جلوگيري ميشود و نهايتاً زماني كه اعلام ميشود پرونده آماده ارسال به دادگاه است، تازه وكيل پذيرفته شده و ملاقاتهايي محدود با آنها صورت ميگيرد و بعداً اعلام ميشود كه حكم آنها جاسوسي است و بعد چند نفر با رسانه ملي مصاحبه و اعلام ميكنند كه به حضرت عباس؛ ما جاسوس بودهايم و افرادي كه از ما حمايت ميكنند، بيخود ميكنند، ما اصلاً اسناد مملكت را به بيگانگان دادهايم.
وي با تأكيد بر اين موضوع كه اساساً چنين تصويري را در هيچ كشوري نخواهيد ديد، بيان داشت: اين مسائل تمام ميشود و افراد آزاد ميشوند و جالبتر اينكه؛ افرادي كه متهم به جاسوسي شدهاند و خود اعتراف كردهاند پس از اعتراف عليه ديگران آزاد ميشوند و كسي به آنها كاري ندارد و نهايتاً پس از مدتي برخي از اين افراد ميآيند و مطرح ميكنند كه ما را شكنجه داده و ما را مجبور كردهاند كه اين اعترافات را بكنيم و در ملاقات با هيات پيگيري قانون اساسي از فشارها و رفتارهايي در دوران بازجويي براي اجبار به اعتراف و مصاحبه سخن گفتهاند كه شنونده از شدت تاثر به گريه ميافتد.
به گفته آرمين عمده سوژههاي هشت سال اخير از چنين قاعدهاي پيروي ميكنند؛ بدين معني كه يك هجوم تبليغاتي سنگين، بعد دستگيريها و پروندهسازي، احياناً يك مصاحبه تلويزيوني، نامهپراكنيها و اظهارات غيرمستند و آخرش معلوم ميشود كه هيچ چيزي وجود ندارد؛ الا يك جنجالي كه عليه جريان ديگر شده است.
عضو سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي با انتقاد شديد از نحوه برخورد برخي از جريانات سياسي با مجلس ششم، اين برخوردها را قسمتي ديگر از پروژه مخالفان جريان اصلاحطلب دانست و تصريح كرد: تبليغاتي كه عليه مجلس ششم صورت گرفت، تقريباً با حمايت قوي بخشهاي رسانهاي حاكميت همراه بود، اين كه مجلس ريخت پاش دارد، اين كه حقوق يك ميليوني دارند و يا تخريب نمايندگان و شايعات در مورد آنها شايد در طول تاريخ پارلماني كشور اين حجم حمله و تهاجم عليه مجلس كه قوه قانونگذار كشور است، بيسابقه بوده باشد.
وي متذكر شد: در هيچ مقطع و هيچ دورهاي از ادوار تاريخ از آغاز مشروطيت تا بحال نميتوانيد مجلسي را پيدا كنيد كه به اندازه مجلس ششم زير حملات تبليغاتي قرار گرفته باشد و قسمتي از حاكميت هم به اين مساله دامن زده و با اين بخش همراهي كند، بدون اينكه توجه كند كه صرف نظر از اين كه چه كساني كه در اين مجلس هستند، مجلس يك قوه اين حاكميت است و بعداً شما به جايگاه آن نياز داريد. چرا كه اگر قوه مقننه بياعتبار شود؛ يعني نظام بي اعتبار شده است، ليكن اين برخوردها از سوي صدا و سيما و نماز جمعه هم ديده شد.
آرمين با اشاره به عملكرد هفت ماهه مجلس هفتم، اظهار داشت: حال ببنيد چه اتفاقي افتاده است، مجلس هفتم مجلسي شد كه بالاخره به گفته آقايان؛ امام زمان اسمهاي نمايندگان را داده و در شب قدر به اسم و آدرس مشخص شدهاند. البته ما هم از پيش ميدانستيم ارادهاي در كار است كه افراد مشخص انتخاب شوند، اما معتقد نبوديم كه آن اراده ؛ امام زمان است، به هرحال اين مجلس ساده زيست شروع بكار كرد و در زمان افتتاح مجلس، نمايندگانش گل بر سر آرامگاه حضرت امام نبردند كه صرفهجويي شود، اما حالا ميبينيد كه از همين مجلس امام زماني، هر روز يك مشكل و يك مساله و يك بحران در ميآيد. ماشين پژو، زانتيا ميشود، حقوق و مزايا بيشتر ميشود، يك ميليون تومان بن كتاب ميگيرند، كمكهاي يك ميليون توماني ميگيرند؛ تازه آقايان ميگويند كه اين كمك يك ميليون توماني بخش ناچيزي از هزينههاي ماهيانه نمايندگان است.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي، تصريح كرد: من كاري به درست و غلط بودن اين بحثها ندارم كه چرا نمايندهاي حقوق يك ميليوني ميگيرد؛ چرا كه فكر نميكنم چنين برخوردي با مجلس درست باشد، ميخواهم عرض كنم همان سوژههايي كه موجب شديدترين حملات تبليغاتي عليه مجلس ششم ميشود، اكنون با شدت بيشتر و بعضاً غيرقابل مقايسه در محلس هفتم وجود دارد، اما مجلس؛ مجلس امام زمان است و مشكلي هم احساس نميشود.
آرمين آثار سوء اينگونه تبليغات و تخريبها را متوجه كل مصالح نظام و كشور برشمرد و افزود: نتيجه آن كارشكنيها و تنشهاي سخت و سنگين در عرصه سياسي در مقابل مجلس ششم، نهايتاً موجب بوجود آمدن فضاي سرخوردگي در جامعه شد.
نماينده مردم تهران در دوره ششم مجلس شوراي اسلامي ضمن ترسيم فضاي حاكم بر جريانات سياسي كشور ، گفت: از دوم خرداد به بعد جناح بندي سياسي در كشور تغيير كرد و در واقع جريانات سياسي در قالب دو جريان كلي با عنوان "جبهه اصلاحطلبان" و "جبهه مخالف اصلاحات" آرايش پيدا كرده و در مقابل يكديگر صف بندي كردهاند.
وي ضمن كالبد شكافي فضاي حاكم بر جبهه مخالف اصلاحات، با طرح اين مطلب كه در واقع ابتكار عمل و فرماندهي اين جبهه در ابتدا به دست جريان راست سنتي بوده است، تصريح كرد: در سطح گروههاي سياسي در جبهه مخالف اصلاحات شاهد يك تحول قابل توجه هستيم . جريان راست افراطي از ابتداي شكلگيري اين جبهه در مقطع سال 76 در كنار راست سنتي وجود داشت، اما در هشت سال پيش به عنوان يك جريان سياسي مطرح نبود و عمدتاً به عنوان نيروي عملياتي جناح راست عمل ميكرد و سطح و كاركرد آن از حمله به تجمعات و برهم زدن جلسات و كتك زدن اين و آن تجاوز نميكرد.
نماينده تهران در مجلس ششم در تشريح مشخصات جريان راست افراطي، افزود: اين جريان سه مشخصه اصلي دارد، در انديشه؛ بنيادگراست، در عمل؛ توتاليتر و در عرصه سياست؛ ميليتاريست است.
وي ادامه داد: در طول اين هشت سال جريان راست افراطي به تدريج به سمت يك نوع استقلال پيش رفت، مخصوصاً از دوره دوم رياست جمهوري خاتمي با حمايتهاي گسترده مالي و لجستيكي و از همه مهمتر حمايتهاي تشكيلاتي از سوي بخشهايي از حاكميت اين بخش در طول اين مدت توانست، نهادهاي مربوط به خود را ايجاد كند و با نهادسازي در سطح كشور و شهرهاي مختلف، تشكيلات خود را گسترش دهد و در اين راستا امكانات فوقالعادهاي در اختيارش قرار گرفت.
آرمين تأكيد كرد: اين جريان نهادسازي كرد، رسانهسازي كرد، موسسه فرهنگي در قالب اشكال سنتي ايجاد كرد، تئوريسن و نظريهپرداز سياسي خود را پديد آورد و به تدريج اين جريان در جبهه ضداصلاحات ابتكار عمل را بدست گرفت و بخش معتدل را كنار زد و انتخابات شوراها اولين عرصهاي بود كه اين جريان اولين تجربه را آزمود و با نام مشخص به ميدان آمد و با توجه به وضعيت خاص آن مقطع و مشاركت اندك مردم توانست پيروز شود و اعتماد به نفس لازم را بدست آورد.
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي با تأكيد بر اين مطلب كه جريان افراطي راست، فاقد مشخصات يك جريان سياسي است، در تشريح اين موضوع متذكر شد: اين جريان همه چيزش از طريق قدرت تأمين ميشود و اگر اين بند ناف قطع شود، همه چيزش فرو ميريزد و تا به حال با اتكاء به نهادها و تشكيلات قدرتمند پشت سرش توانسته، نقش آفريني كند.
وي ادامه داد: با توجه به اعتماد به نفسي كه اين جريان در انتخابات شوراها بدست آورد، در انتخابات مجلس با يك روحيه مضاعف و با ادعايي بيشتر حضور پيدا كرد، به طوري كه ليست انتخاباتي جريان راست در مجلس هفتم در شهرهاي اصلي كشور زير نظر اين طيف از جريان راست بسته شد و به جايي رسيد كه حتي چهرههاي بارز و سرشناس جريان راست سنتي با اعمال فشار بخش افراطي، از برخي ليستهاي انتخاباتي در سطح شهرهاي بزرگ خط خوردند و موضع غيرقابل توجيه شوراي نگهبان در ردصلاحيتها هم كاملاً عرصه انتخابات مجلس را به انتخاباتي يكسويه و نتايج از پيش تضمين شده براي اين جريان تبديل كرد.
آرمين معتقد است كه در حال حاضر اين جريان بعد از گام شوراها و گام مجلس هفتم به دنبال اين است كه دولت را در اختيار بگيرد و كاملاً حاكميت خود را به صورت يكپارچه بر كشور تحميل كند و به هيچ وجه حاضر نيست كه اين موقعيت را با موتلف خودش كه همان جريان راست سنتي است، تقسيم كند، يعني اين بخش به تدريج به دو جريان مخالف اصلاحات به قدري تفوق پيدا كرده است كه حاضر نيست اين غنيمت را با موتلف خودش تقسيم كند و در واقع همين امر عامل بروز تنشهاي شديد در جناح راست شده است .
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي در تكيمل ديدگاه خود در خصوص تقسيمبندي موجود در جبهه مخالف اصلاحات، افزود: اين جريان تندرو ميگويد كه بايد همه چيز در اختيار من باشد و شعارهاي جديد اين طيف نظير؛"ضرورت جوانگرايي"،"اصولگراها بايد مملكت را اداره كنند"،"بيست و چهار سال مملكت دست ما نبوده است"،"پيرمردها جايشان روي سر ما، اما حالا بايد بروند خانه بنشيند تا جوانترها مملكت را اداره كنند و اتاق فكر راه بيندازيم"،" آنهايي كه جنگ را اداره كردند، بايد كشور را اداره كنند". مخاطب اينگونه شعارها و اظهارات، موتلف افراطي راست يعني بخش معتدل جبهه ضداصلاحات است، يعني بايد شما برويد كنار بنشيند و رياست جمهوري عرصهاي نيست كه شما دخالت كنيد.
آرمين تأكيد كرد كه در جريان نهمين دوره انتخابات رياست جمهوري، اصلاحطلبان با جريان راست طرف نيستند، بلكه با يك جريان اقتدارگرا كه به شدت حمايت ميشود، طرفند.
وي تصريح كرد: معتقدم كه روند افتراق در جناح مخالف اصلاحات هنوز به اوج خود نرسيده است، بدين معني كه اين جناح افراطي به طيف مستقلي تبديل ميشود. اگر پس از انتخابات رياستجمهوري نتيجه به نفع جريان افراطي جناح راست تمام شود، آنگاه روند افتراق كامل خواهد شد و اين جريان خيلي راحت موتلف سنتي خود را كنار خواهد زد و كاملاً جدا ميشود.
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انلاب اسلامي، افزود: اين روند افتراق ادامه پيدا خواهد كرد و بستگي به نتايج انتخابات دارد، هر چه به انتخابات نزديكتر شويم، انشعاب در اين جبهه به صورت واضحتر صورت خواهد گرفت.
اين نماينده اصلاحطلب مجلس ششم يادآور شد: در واقع در حال حاضر بخش راست سنتي به تدريج احساس ميكند كه در اين روند، فقط قرار نيست اصلاح طلبان از گردونه قدرت حذف شوند، بلكه جريان راست سنتي هم حذف خواهند شد و آنها اكنون اين خطر را احساس كردهاند و علت چالش جبهه ضداصلاحات در نرسيدن به اجماع بر روي يك كانديداي واحد، همين احساس ناخوشايند است، چرا كه بخش افراطي حاضر به هيچ تنازل و انعطافي نيست، لذا با بن بست مواجه شدهاند.
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي، به غير از پيشبيني قاطعانهاش در مورد پيروزي اصلاح طلبان در انتخابات رياست جمهوري، پيشبيني ديگري نيز دارد، او تأكيد ميكند كه اختلافات دروني جناح راست آشكارا نشان ميدهد كه انشقاق در اين جريان حتمي است.
محسن آرمين در ادامه گفتوگوي تفصيلي خود با خبرنگار "ايلنا" ، در پاسخ به اين سوال كه آيا جريان مقابل اصلاحطلبان جهت معرفي كانديداي اجماعي، در ميان خود به نقطه مطلوبي خواهد رسيد، اظهار داشت: فكر ميكنم اگر افراد دقت كنند، مشخص است كه بخش افراطي از چه كساني حمايت ميكند و بخش سنتي از چه افرادي.
وي ضمن تأكيد مجدد دغدغههاي بخش سنتي جناح راست، تصريح كرد: اين طيف از جناح راست دغدغههايش به حدي خواهد رسيد كه براي اينكه بخش افراطي را سر جاي خود بنشاند، حتي حاضر خواهد شد به سمت حمايت از كانديداتوري هاشميرفسنجاني برود، چرا كه اگر احساس كند پروژه يكدست شدن حاكيمت به نفع افراطين در حال تحقق است و پروژه تبديل شدن رئيس جمهور به تداركاتچي و رئيس دفتر شدن در حال پياده شدن است؛ وضعيت خود را در خطر خواهيد ديد، هر چند كه در حال حاضر اين مسئله دغدغه اصلاحطلبان است، اما راست سنتي هم نگران وقوع چنين اتفاقي خواهد شد.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي بخش افراطي راست را از لحاظ سياسي بسيار عقبمانده توصيف كرد و افزود: اين جناح به هيچ وجه نميتواند منافع و مصالح خود را در شرايط مختلف تشخيص دهد و دائم در تشخيص مصالحش دچار اشتباهات فاحش ميشود، مسايل اخيري كه در مجلس اتفاق افتاد و نطقهاي برخي از نمايندگان مجلس به روشني اين مساله را نشان ميدهد.
وي افزود: در شعارهاي اخير آقايان توجه كنيد؛ مطرح ميكنند كه 25 سال انقلاب دست ما نبوده است، حالا ما ميخواهيم مملكت را اداره كنيم. در اين 25 سال, ده سال دوره امام و جنگ بود و هشت سال بعد آن نيز كه دولت آقاي هاشمي سركار بود، ببنيد؛ اين جريان چقدر خطا در تعيين شعار دارد و بيبهره از هوشياري سياسي است.
آرمين با بيان اين مطلب كه وقتي اين جريان ميگويد 25 سال نبوده است يعني اينكه تمام 25 سال عمر انقلاب را نفي ميكند، متذكر شد: جريان افراطي با اين شعار خود را در كنار بخشهاي مخالف انقلاب قرار ميدهد، آنها حتي دوره امام را نفي ميكند، دوره بعد كه دوره هاشمي است و خود اينها بودند كه شعار «مخالف هاشمي،مخالف رهبر است - مخالف رهبري، دشمن پيغمبر است» ميدادند را، فراموش كردهاند. بعد متوجه ميشوند كه اين حرف كه 25 سال در انقلاب نبودهايم، معناي بدي دارد و معنياش اين است كه، تازه به دوران رسيدهايم، لذا شعارشان را عوض كردهاند و ميگويند 16 سال مملكت دست ما نبود.
وي در مقام ارزيابي لوايح مطرح شده در مجلس هفتم، ابراز عقيده كرد: مسائل مطرح شده در مجلس به شدت كل جامعه را نگران كرده است كه سرنوشت 60 ميليون نفر را براي رسيدن به قدرت به بازي گرفتهاند. چنين عملكردي ميتواند اقتصاد كشور را فلج كند، ميتواند مناسبات اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي جامعه را بهم بريزد و مثلاً در خصوص بحث تثبيت قيمتها خيلي بيرودربايستي مطرح ميكنند كه تمام اين اقدامات براي يكسال است، هر فردي ميفهمد كه اين يك سال يعني تا وقتي كه انتخابات را بدست آوريم، لذا با توجه به اين ناپختگي و عدم بلوغ سياسي تصور من اين است كه اين جريان به دست خود و با اقدامات خود جامعه را عليه خود بسيج ميكند و آنچنان جامعه را نگرتن ميكنند كه همگي براي دفع خطر حاكميت اين حريان به پاي صندوقهاي رأي بيايند. بنابراين به نظر ميرسد اين جريان خيلي سريع به لحاظ سياسي زمين خواهد خورد و هيچ آيندهاي در عرصه سياسي كشور نخواهد داشت.
آرمين در پاسخ به اين سوال كه آيا جناح راست با استرتژي انتخابات مجلس هفتم در انتخابات رياستجمهوري آينده، وارد عرصه ميشود، گفت: انتخابات نهمين دوره رياستجمهوري انتخاباتي نظير مجلس هفتم نيست كه به نفع آنها تمام شود، يعني شرايط اين انتخابات به لحاظ سياسي با انتخابات مجلس هفتم كاملاً متفاوت است. در انتخابات مجلس نقطه مقابل اين جناح، جريان اصلاحطلب بود و با حذف كانديداهاي اصلاحطلبان راه براي اين جريان باز شد، اما به تدريج اين جريان دارد با رقيبهاي ديگر مواجه مي شود.
وي افزود: بخش موتلف اين جريان افراطي، رقيبي براي وي است. آقاي هاشمي و ديگران هستند، اين انتخابات چيزي نيست كه با حذف جريان اصلاحطلب مشكل آنها رفع شود، مساله خيلي بغرنجتر از اين حرفهاست. در انتخابات مجلس 270 نفر انتخاب ميشود، اما در رئيس جمهوري يك نفر برگزيده ميشود و نميشود تمام كانديداهاي ديگر را حذف كرد و فقط كانديداي طيف افراطي را باقي گذاشت.
آرمين عدم تعيين كانديداهاي بخش افراطي را ناشي از يك برنامه حساب شده ندانست و تصريح كرد: اختلافات جناح راست به قدري شديد است كه امكان اجماع وتصميمگيري وجود ندارد و چون اين جريان ظرافتهاي سياسي لازم را ندارد و اساساً؛ نه منافع كشور بلكه حتي منافع خودش را نميتواند تشخيص دهد، بنابراين اين سردرگمي را دارد.
اين نماينده مجلس ششم تأكيد كرد: جريان تندرو جناح راست، در حال حاضر قطع اميد نكرده و در پي فتح كردن پست رياستجمهوري است و تمام فشار را ميآورد كه بخش متحد آنها، كانديدايشان را بپذيرد.
وي سهمخواهي اين طيف محافظهكاران در مقطع كنوني از هم موتلف خود را، رد كرد و افزود: اساساً سهمخواهي براي يك جريان سياسي معني دارد كه ميخواهد به قواعد بازي ملتزم باشد و بر اساس آن وارد عرصه رقابت شود و به اندازه پايگاه اجتماعياش سهم ميخواهد، اما اقتدارگرايي و تماميتخواهي به اين جريان امكان چنين بازيها و مانورهايي نميدهد، ضمن اينكه اصلاً قابل اعتماد نيست. جز قدرت به چيزي نميانديشد و اگر سهم معاون اولي رئيسجمهور را از موتلف خود بگيرد، معلوم نيست تمام قدرت را قبضه نكند و رييس جمهور را به يك دكور تبديل نكند.
عضو دفتر سياسي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي پيشبيني كرد: جريان افراطي سعي ميكند كه نهايتاً رئيس جمهور از خودش باشد و نهايتاً اگر ناگريز شد كانديداي مورد نظر بخش ديگر جناح مخالف اصلاحات را بپذيرد، به كمتر از معاون اول رئيسجمهوري و وزارتخانههاي اصلي رضايت نميدهد، لذا سهمخواهي آنان مربوط به مرحله بعد است و در حال حاضر آنها در مرحله زورآزمايي هستند.
advertisement@gooya.com |
|
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي معتقد است كه حضور در حاكميت ميتواند تضميني جهت ثمربخشي فعاليتهاي نهادهاي مدني باشد، از اين روست كه در ارزيابي كارنامه دولت خاتمي دستاوردهاي اين دولت را مثبت ارزيابي ميكند.
محسن آرمين در ادامه گفتوگو با خبرنگار "ايلنا"، به بحث چرايي شركت مردم در انتخابات پرداخت.
وي با بيان اين مطلب كه مجموعه گروههاي اصلاحطلب مصمم به شركت فعال در انتخابات آتي هستند، تصريح كرد: علت اين امر روشن است. با توجه به تصوير نگرانكنندهاي كه از آينده كشور و علائم حاكم شدن جرياني كه ميتواند كشور را به سمت پرتگاه ببرد، وجود دارد. در مقطع كنوني تمام دغدغه و نگراني اين است كه انتخابات رياستجمهوري بهگونهاي رقم بخورد كه يك حاكميت متصلب بر كشور حاكم شود، ديدگاهي كه به هيچ وجه قدرت تشخيص مصالح ملت را ندارد و تمام دستاوردها را به باد فنا ميدهد.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي با بيان اين مطلب كه در طول هشت ماه گذشته به تدريج شاهد نوعي تحرك و ذوب شدن تدريجي يخهاي بيتفاوتي و دلسردي در سطح جامعه كشور بودهايم كه نتيجه عملكرد بخش اقتدارگرا است، تصريح كرد: مردم نسبت به آينده خود، زندگي و سرنوشت ملت نگران هستند كه اگر كشور به دست اين جريان بيافتد، چه اتفاقاتي ممكن است، بيافتد. فكر ميكنم همين دليل براي اين كه جامعه به اين نتيجه برسد كه بايد در انتخابات آينده شركت كند، كافي است.
وي ادامه داد: معتقدم كه به تدريج واخوردگي، سرخوردگي و يخ زدگي در سطح جامعه در حال از بين رفتن ميباشد و آثار يك نوع تحرك و حساسيت مجدد نسبت به تحولات در عرصه سياسي را شاهد خواهيم بود، مخصوصاً با گذشت هشت ماه از عمر مجلس هفتم و با مشاهده عملكرد آقايان زمينه بسيار مناسبي براي قضاوت افكار عمومي به وجود آمده است و بالاخره يك مبناي قضاوتي به وجود آمد كه عملكرد مجلس ششم با آن مقايسه شود و مردم خود قضاوت كرده و بسياري از نقدها و انتقادها خودبهخود با اين مقايسه پاسخ خود را پيدا خواهد كرد .
آرمين تأكيد كرد: فكر ميكنم روند موجود به اندازه كافي در افكار عمومي دغدغه و نگراني ايجاد ميكند كه آنها به سرنوشت انتخابات رياست جمهوري حساس بشوند، با توجه به اين واقعيت تصور ميكنم اگر در سطوح كانديداهاي موجود در انتخابات رياست جمهوري دچار مشكل نشويم و كانديداهاي اصلاح طلب مشمول تيغ نظارت استصوابي قرار نگيرند، احتمالاً انتخاباتي قابل قبول خواهيم داشت.
وي اظهار داشت: تا جايي كه به ما به عنوان جريان اصلاحطلب مربوط است، به هيچ وجه حاضر به ترك عرصه رقابت سياسي نيستيم، چون نيروي سياسي اصلاحطلب هستيم و فكر ميكنيم كه تا آنجايي كه امكان دارد، بايد حضور داشته باشيم، لذا از يك جريان سياسي معتقد به مشي مبارزه پارلمانتاريستي نميشود سوال كرد كه چرا در عرصه سياسي حضور داريد؟، چرا كه ماهيت اين جريان سياسي حضور در انتخابات است.
آرمين تأكيد كرد: آنچه كه به مردم مربوط است، پر رنگ شدن اين دغدغهها و تجربهاي است كه از عملكرد اين جريان در همين مدت وجود دارد. به نظرم اين تجربه كافي است كه جامعه را به اين نتيجه برساند كه بيتفاوتي نسبت به آينده خودش، ميتواند آنرا را با وضعيتي خطرناكتر از وضعيت موجود مواجه كند. قطعاً در انتخابات رياست جمهوري آينده شاهد يك مشاركت پرشور و فراگير مانند دوم خرداد نخواهيم بود، اما اگر حداقل رقابت وجود داشته باشد، اگر كانديداهايي كه داراي توان و ظرفيت رقابت هستند و ميتوانند حداقل مطالبات مردم را نمايندگي كنند، از صحنه حذف نشوند، تصور ميكنم بر اساس همين احساسي كه در جامعه بهوجود آمده است و شاهد تشديد آن در ماههاي آينده خواهيم بود، يك مشاركت نسبتاً قابل قبول را خواهيم داشت.
وي تصريح كرد: در صورت رعايت شرائط برابر، يك انتخابات رقابتي سالم، اما ناعادلانه خواهيم داشت، مگر اينكه كانديداي اصلاحطلب را رد صلاحيت كند و يك عرصه يكسويه ايجاد كنند.
وي بيان داشت: با توجه به ماهيت انتخابات رياستجمهوري، براي تضمين نتيجه انتخابات به سمت ردصلاحيت برخي از كانديداها رفتن، امري نامتحمل نيست. البته نميتوانم بفهمم كه شوراي نگهبان وقتي فردي مثل "فلاحيان" را براي انتخابات خبرگان تأييد صلاحيت ميكند، چگونه ميخواهد معين را ردصلاحيت كند.
آرمين متذكر شد: از سوي ديگر حداقل اين ادعا وجود دارد كه آقايان به دنبال مشاركت گسترده و حداكثري هستند، اين مشاركت اگر فقط يك شعار نباشد و بخواهند مابهازاي خارجي داشته باشد، قطعاً با ردصلاحيت كانديداهايي نظير دكتر معين تحقق نخواهد يافت.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي در ادامه، وضعيت جبهه اصلاحات را بسيار مناسبتر از جريان محافظهكار ارزيابي كرد و بيان داشت: اگر در بين محافظهكاران بحث بر سر پنج كانديدا است، اما در ميان اصلاحطلبان نهايتاً روي دو كانديدا بحث است. اگر آنجا شما شاهد برخوردهاي تخريبي هستيد كه يك بخش، بخش ديگر را تخريب ميكند و به آن ميگويد؛ "كوتوله سياسي" و "تازه به دوران رسيده" و حتي همديگر را سانسور ميكنند، شما اين چيزها را در بخش اصلاحطلب نميبينيد.
وي تصريح كرد: جبهه مشاركت ايران اسلامي و سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي كه از "دكتر معين" حمايت ميكنند، همواره احترام خود را نسبت به آقاي"كروبي" اعلام كردهاند، به طور جد نه تنها از هرگونه برخورد تخريبي پرهيز دارند، بلكه با هرگونه حركت تخريبي به شدت برخورد خواهند داشت.
آرمين با بيان اين موضوع كه تحقق اجماع در سطح جبهه دوم خرداد، حالتي ايدهال است و تلاشهاي جدي هم در اين مورد انجام شده است، افزود: متأسفانه تا اين مقطع نتوانستيم به چنين حالتي دست پيدا كنيم. عدم دستيابي به اجماع در سطح جبهه دوم خرداد تا اين مرحله به اين معني نيست كه تا زمان برگزاري انتخابات رياست جمهوري نميتوانيم به چنين اجماعي برسيم، اما با توجه به تكثيري كه در سطح كانديداها وجود دارد، از طرفي جبهه مخالف اصلاحات هم يقيناً نميتواند به اجماع برسد، فكر ميكنم تنوع در جبهه دوم خرداد، لطمهاي جدي به ما وارد نخواهد ساخت و نتايج انتخابات به ضرر ما نخواهد بود.
وي در واكنش به اين مطلب كه "جريان محافظهكار بيان ميكند كه اصلاحطلبان در جهت تشديد اختلافات جريان راست فعاليت ميكنند"، تصريح كرد: اينقدر اختلافات راست شديد است كه نياز به دامن زدن ندارد. دوستان افراطي ما زحمت ما را كم كردهاند، به دليل اينكه نگاه آقايان، نگاهي انحصارطلبانه است و همين امر عامل تضادهاي شديد است.
آرمين مجدداً تأكيد كرد: مساله خيلي روشن است، يك جريان در پي اين است كه مملكت را در قبضه خود بگيرد و اين فقط شامل مجلس و دولت نيست، بلكه در پي گرفتن قوه قضاييه هم هست و اختلافات جديد آنها با قوه قضاييه براساس همين ديدگاه است. يعني يك حاكميت يكپارچه توتاليتر و يكدست با مشخصات فكري خود را ميخواهند و از سوي ديگر جريان راست در طول هشت سال گذشته به عنوان متحدين بخش افراطي عمل كرده و در مقابل ديدگاههاي افراطي موضع نگرفته و همواره خود را در اتحاد اين ديدگاه بر عليه اصلاح طلبان ديده است، لذا الان اگر اين بخش سنتي مشكلي دارد، براي اين است كه دارد خودش حذف ميشود و طبيعي است كه از خودش واكنش نشان ميدهد.
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي در خصوص دلائل انتخاب دكتر معين به عنوان كانديداي حزب متبوعش، گفت: با توجه به سوابق سياسي، شخصي و فردي، تقارب و نزديكي ديدگاههاي وي به ديدگاههاي سازمان و همچنين توانايي نمايندگي كردن ديدگاههاي ما و البته ميزان ظرفيت و زمينه رأيآوري، دكتر معين را انتخاب كرديم. در مجموع "معين" اين مشخصهها را به ميزاني بيش از ديگران در خود جمع دارد، هر چند كه شخصيتهاي ديگر بودند كه در نهايت احساس كرديم، معين مناسبتر است.
آرمين درخصوص اينكه با معرفي معين در پي معرفي رئيسجمهوري برنامهمحور بودهايد ونه كاريزما، گفت: يكسري مسايل را در علوم سياسي به صورت تئوري ميخوانيم اما يكسري بحثها در عمل اتفاق ميافتد. اين كه در مسايل تئوري مطرح ميكنيم كه "كاريزما" چيز خوبي نيست و بايد به سمت يك وضعيت نهادي پيش برويم، اينها در تئوري درست است، اما درعالم واقع اين طور نيست و اين فقط مخصوص كشورهاي جهان سوم نيست.
وي تصريح كرد: اين مساله را در آمريكا هم ميبينيد؛ اگر بوش انتخاب ميشود به خاطر كاريزما انتخاب ميشود، يعني كاريزما چيزي نيست كه ديگر در دنيا وجود نداشته باشد. كاريزما يكي از عواملي بود كه ميتوانست در انتخاب ما در كنار عوامل ديگر موثر باشد، ما استراتژي كه دنبال ميكنيم، شكست پروژه حاكميت انحصاري و شكست تبديل شدن رييسجمهور به رييس دفتر است و روي آن هم سرمايهگذاري ميكنيم.
آرمين ادامه داد: جمعبندي ما اين بود كه حضور مهندس موسوي اين پروژه را شكست ميدهد، خب حالا كه ايشان نيامد، رفتيم سراغ كانديداي ديگر. ما با توجه به ملاكهايي كه داشتيم به اين نتيجه رسيديم كه دكتر معين براي تحقق و پيگيري اين استراتژي در سطح رياست جمهوري، شخصيت و فرد مناسبي است و ميتواند مانع از يكدست شدن حاكميت شود.
اين عضو سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي، تصريح كرد: معتقديم كه عامل كاريزما حداقل در سطح كانديداهاي مطرح دوم خردادي و حتي در جناح مقابل وجود ندارد. طبعاً بايد جايگزين كاريزما عقل جمعي، كار گروهي و برنامه باشد. نقش تيم همكار برنامه در شرايط فقدان كاريزما بيشتر خواهد شد و طبعا دكتر معين هم بايد با يك تيم در انتخابات ظاهر و مطرح شود.
وي با تاكيد اين مطلب كه در سطح كانديداهاي مطرح كاريزما وجود ندارد، متذكر شد: تصور ميكنم كه همه كانديداها چنين فكري را ميكنند كه با برنامه بيايند كه خلاء كاريزما را جبران كنند. چنين حالتي فضاي انتخابات را متحول خواهد كرد و به شدت در آراء كانديداها و اقبال جامعه تأثيرگذار خواهد بود.
آرمين با بيان اين مطلب كه جامعه ايران كماكان به كاريزما اهميت ميدهد، اظهار داشت: در اين انتخابات اگر شخصيت كاريزمايي مانند ميرحسين موسوي وجود داشت، مطمئناً در انتخابات پيروز ميشد، اما حالا كه نيست، منطقي است كه به سمتي برويم كه خلاء كاريزما را با عوامل ديگر جبران كنيم. در دورانهاي گذشته بحث اينكه رئيسجمهور با چه تيمي ميآيد، مطرح نبود، اما الان تقريباً تمام جريانات ميگويند كانديدايمان را با تيم مشخص ميكنيم، لذا احساس كردهاند كه با عوامل ديگر بايد اين كمبود را جبران كنند و در واقع در غياب كاريزما اين نوعي پاسخ به خواست جامعه است .
وي با طرح اين مطلب كه كماكان به اصلاحات حكومتي معتقد است، تأكيد كرد: قطعا به اين روش معتقدم، يعني به حضور در حاكميت براي اصلاحات معتقد هستيم، ضمن اينكه فعاليت و تلاش در بدنه اجتماعي را نفي نميكنيم، اما بر اين باوريم كه در جوامعي شبيه جامعه ما موفقيت و نتيجه بخش بودن كاركرد نهادهاي اجتماعي مدني، مستلزم حمايت حاكميت است و به پشتوانه حضور در حاكميت اساساً آن تلاشها ميتواند، واقعيت پيدا كند.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي،در بيان دلائل ديدگاه خود ،اظهار داشت: اگر اين حضور نباشد، در جامعهاي كه نهادهاي مدني ضعيف هستند و ديدگاههاي اقتدارگرايانه وجود دارد، حاكميت اين ديدگاهها ميتواند به راحتي موجب سركوب احزاب شود، رشد نهادهاي مدني در گرو جلوگيري از حاكميت تفكرات اقتدارگرايانه است. به دوره اصلاحات آقاي خاتمي انتقاد ميشود، ولي از اين منظر كارنامه اصلاحات نه تنها منفي نيست، بلكه قابل قبول است.
وي افزود: اگر نهادهاي مدني در اين هشت سال توانستند كه در جامعه شكل بگيرند، به خاطر حضور اصلاح طلبان در سطح حاكميت بود، تا هشت سال پيش نهادهاي مدني در جامعه نامفهوم بود، اما الان انجمنهاي صنفي، احزاب و سازمانهي غيردولتي را ميبينيد كه وجودشان مديون وجود اصلاحطلبان در حاكميت ميباشد.
آرمين هشدار داد: اگر حاكميت را به صورت يكپارچه به اقتدارگرايان تقديم كنيد، به واسطه كينهاي كه از نهادهاي مدني در آنها وجود دارد، مطمئن باشيد كه به سرعت نهادهاي مدني توسط آنان نابود خواهد شد، لذا فكر ميكنم اين دو بايد با هم باشد، نبايد خيلي ايدهآليستي به اين قضيه نگاه كنيم، نگاه تكساحتي نبايد در اين زمينه وجود داشته باشد.
عضو دفتر سياسي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي در ارزيابي از آخرين نظرسنجيها در خصوص وضعيت كانديداها، گفت: روند نظرسنجي روند اميد بخشي است، هر چه به زمان انتخابات نزديك ميشويم، نظرسنجيها اميدوار كنندهتر ميشود. دكتر معين در بين كانديداهاي موجود شايد تنها كانديدايي است كه تا الان كار جدي برايش صورت نگرفته است و عليرغم اين مساله، وضع ايشان در نظرسنجيها اميدواركننده است. سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي و جبهه مشاركت ايران اسلامي تازه ،كار را شروع كردهاند و بايد در دو ماه آتي قضاوت كرد.
وي در پاسخ به اين سوال كه تا چه اندازهاي ردصلاحيت دكتر معين را جدي ميدانيد و در صورت چنين امري چه روشي را پيش خواهيد گرفت، تصريح كرد: در مقطع كنوني وارد يك رقابت كاملاً نابرابر مي شويم، رقابتي كه حزب هستيم، اما اجازه داشتن يك نشريه حزبي نداريم، سايت اينترنتي ما فيلتر شده، اعضاي شاخصمان هر كدام چندين پرونده در قوه قضاييه دارند، به خاطر مصاحبهها و حتي اين مصاحبه هم پروندهاي به پروندههاي ديگر من اضافه ميكنند، كوچكترين اظهار نظر ما به عنوان تشويش اذهان عمومي موضوع پيگيرد به اصطلاح قانوني ميشود.
آرمين تصريح كرد: با چنين وضعيتي وارد رقابت با جرياني ميشويم كه نشريات متعدد دارد، رسانههاي مختلف دارد، در نقد طرف مقابل هيچ نگراني از پيگردهاي قضايي ندارد. اما تمام اين نابرابريها مانع از حضور ما در انتخابات نخواهد شد و قطعاً مصمم بر شركت در انتخابات هستيم، اما حضور يك حزب در انتخابات و معرفي كانديدا در شرايطي است كه كانديدايي داشته باشد كه بتواند ديدگاههاي آن جريان سياسي را پيگيري نمايد، اگر كانديدايي اين چنين نيابد و يا اجازه حضور به كانديدايش داده نشود، شركت در انتخابات بايد فاقد يك توجيه و منطق عقلاني است.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي، اعلام كرد: ما قطعاً نسبت به اين مساله واكنش نشان ميدهيم، اما اين واكنش چه باشد، در حال حاضر از بيانش معذوريم و در زمان مناسب مطرح خواهيم كرد و متناسب با شرايط و با توجه به ميزان رقابتي بودن يا رقابتي نبودن انتخابات، تصميمگيري خواهد شد.
آرمين درخصوص نحوه عملكرد شوراي نگهبان در انتخابات نهمين دوره رياستجمهوري، خاطر نشان كرد: واقعيت تجربه شده نشان داده كه افكار عمومي و فشارهاي اجتماعي بر تصميمگيري اين آقايان موثر است. يك نماينده در دورهاي ردصلاحيت ميشود، اما در دوره بعد به دليل اينكه شرايط سياسي عوض ميشود، تأييد صلاحيت ميشود.
وي در پايان تصريح كرد: در دوم خرداد 76 هم ديديم كه خيلي تائيد صلاحيت آقاي خاتمي قطعي نبود، اما تائيد صلاحيت شد، بنابراين خارج از اين كه ميگويند ملاكهاي شوراي نگهبان شرعي و قانوني است، اما تجربه نشان داده كه واقعيت اجتماعي و سياسي در اين مساله حرف اول را ميزند، لذا هر چه حساسيت افكار عمومي نسبت به انتخابات ارتقاء پيدا كند و انتخابات هر چه بيشتر كانون توجهات مردم قرار گيرد، به همان نسبت ميتوانيم به وجود يك انتخابات رقابتي اميدوارتر باشيم.