از سه هفته پیش که خاویر سولانا مشوق های پیشنهادی را تحویل جمهوری اسلامی داد، تمام سعی اروپا و آمریکا بر این بوده که حکومت ایران به فوریت واکنش نشان دهد. اما حکومت ایران می گوید: از آنجایی که مساله، مهم و پیچیده است، کمیته های بررسی حکومت ایران باید قبل از پاسخ قطعی، کلیه جوانب پیشنهادات مذکور را بسنجد و احتمالا تا پایان ماه مرداد واکنش رسمی خود را نشان نخواهد داد. داوود هرمیداس باوند استاد روابط بین الملل در تهران در مصاحبه با رادیو فردا این فشارها را نوعی مانور تاکتیکی علیه ایران تلقی می کند. دکتر سعید محمودی استاد حقوق بین الملل در سوئد می گوید: فشارهای شش کشور و حامیانشان بر ایران و مقاومت ایران در مقابل آن، درواقع نوعی پرستیژ و حفظ وجهه بین المللی برای هر دو طرف است. دفتر خاویر سولانا در مصاحبه با رادیو فردا تایید کرد قرار است هفته آینده آقای سولانا با علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ملاقات و مذاکره کند، اما محل و زمان دقیق این ملاقات هنوز مشخص نشده است.
فريبا مودت (rm) صدا | (wma) صدا [ 4:33 mins ]
در حالی که جمهوری اسلامی همچنان از دادن پاسخ به شش کشوری که مجموعه مشوق ها را به حکومت ایران ارائه داده اند خودداری می کند، قرار است فردا پنجشنبه وزرای امور خارجه هشت کشور صنعتی جهان در مسکو گردهم آیند تا امکان متقاعد کردن جمهوری اسلامی را برای دادن پاسخی روشن به پیشنهادات مذکور بررسی کنند.
فریبا مودت (رادیو فردا): از سه هفته پیش که خاویر سولانا مسئول سیاستگذاری اتحادیه اروپا، مشوق های مذکور را تحویل جمهوری اسلامی داد، تمام سعی اتحادیه و آمریکا و متحدانشان بر این بوده که حکومت ایران به فوریت در مقابل آنها واکنش نشان دهد. اما حکومت ایران می گوید: از آنجایی که مساله، مساله ای مهم و پیچیده است، کمیته های بررسی حکومت ایران باید قبل از پاسخ قطعی، کلیه جوانب پیشنهادات مذکور را بسنجد و احتمالا تا پایان ماه مرداد واکنش رسمی خود را نشان نخواهد داد.
اما این نکته مطرح است که اگر در حالی که بنا به شواهد پاسخ سریع ایران برای شش کشور آنقدر مهم بوده، چرا خاویر سولانا هنگام ارائه پیشنهادات بر سر تاریخی قطعی با ایران به توافق نرسیده است و اگر این تاریخ آنقدر مهم نبوده، چرا این همه فشار و تعجیل؟ داوود هرمیداس باوند استاد روابط بین الملل در تهران می گوید:
داوود هرمیداس باوند: من فکر می کنم در این مورد نظر آمریکایی ها کمی متفاوت است با نظر سایر چهار عضو دائمی شورای امنیت و آلمان. آمریکایی ها شدیدا تاکید داشتند که جمهوری اسلامی باید هرچه زودتر پاسخ خودش را به این پیشنهاد تسلیم کند. این موضع آمریکا یک موضع تاکتیکی است.
ف . م: دکتر باوند این فشارها را نوعی مانور تاکتیکی علیه ایران تلقی می کند. دکتر سعید محمودی استاد حقوق بین الملل در سوئد نیز ضمن تایید این نکته می گوید: فشارهای شش کشور و حامیانشان بر ایران و مقاومت ایران در مقابل آن، درواقع نوعی پرستیژ و حفظ وجهه بین المللی برای هر دو طرف است.
سعید محمودی: فشاری که بر ر وی ایران است، از هر نظر یک فشار سیاسی است و بیشتر هم مساله این است که درواقع آمریکا و به طور کلی غرب نظرش بر این است که درباره نحوه جواب دادن و زمان جواب دادن جمهوری اسلامی در وضعی نیست که تعیین تکلیف برای غرب کند. از سوی مقابل هم ایران خودش را نسبت به سال گذشته به طور کلی در وضعی می بیند که الان می تواند در شرایط مساوی مسائلش را به طرف غرب اطلاع دهد و دیکته کند. در نتیجه به نظر من الان مساله اصلی بین ایران و غرب حفظ پرستیژ است و این که چه کسی برای چه کسی تصمیم می گیرد.
ف . م: از دکتر محمودی پرسیدم آیا در صورت تعویق پاسخ جمهوری اسلامی به مشوق های غرب، پنج کشور عضو دائمی شورای امنیت و آلمان می توانند از نظر حقوقی ایران را تحت فشار بگذارند؟
advertisement@gooya.com |
|
سعید محمودی: از نظر حقوقی به نظر من اگر غرب بخواهد فردا هم می تواند باز مساله را در شورای امنیت مطرح کند. لزومی ندارد به ضرب الاجل ایران یا مدتی که ایران قول داده گوش کند و صبر کند. تمام صحبت این است که آیا با در نظر گرفتن همه جوانب این پرونده، صلاح هست باز هم به ایران فرصت بیشتری دهند؟ ابتکار عمل را به ایران دهند، اجازه دهند ایران تصمیم بگیرد چه وقت می خواهد جواب دهد یا خیر، موضوع آنقدر مهم است که صبر نکنند و اگر ایران همانطوری که غرب خواسته تا هفته آینده تا زمان تشکیل جلسه گروه هشت پاسخش را ندهد، تصمیم بگیرند یا راسا و یا از طریق شورای امنیت تحریم ها را علیه ایران اعمال کنند.
ف . م: در این میان دفتر خاویر سولانا در مصاحبه با رادیو فردا تایید کرد قرار است هفته آینده آقای سولانا با علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ملاقات و مذاکره کند، اما محل و زمان دقیق این ملاقات هنوز مشخص نشده و به گفته دفتر آقای سولانا احتمالا این ملاقات در ایران انجام نخواهد شد.