* ما جز پيمودن راه اصلاحات، راه ديگري نداريم
* اگر حاكميت يكدست شود, جز با انقلاب امور كشور تغيير پيدا نميكند
تهران- خبرگزاري كار ايران
«ممكن است دموكراسي خواهان واقعي نتوانند در عرصه حكومت جايي داشته باشند, اما بزرگترين آفتي كه به جنبش اجتماعي وارد مي شود اين است كه حاكميت يگانه اقتدارگرا حاكم شود, مطلوب ما حاكميت يگانه دموكراتيك است اما نه ظرفيتهاي اجتماعي و نه ظرفيتهاي قانوني، در ظرف زماني فعلي وجود ندارد. به همين دليل تلاش براي اينكه حاكميت دوگانهاي را كه وجود دارد به يك حاكميت كارآمد و كارا تبديل كرد، يكي از رسالتهاي اصلي است كه اصلاحطلبان به دوش ميكشند و بايد براي جنبش اجتماعي خود فضا و فرصت كافي فراهم كنند تا بتوانند اقتدار اجتماعي و لازم را پيدا بكنند. اگر ما موفق به اين كار در اين برهه حساس تاريخي نشويم و اجازه بدهيم در سالهاي آينده حاكميت يكدست شود, جز با انقلاب امور كشور ما تغيير پيدا نميكند و همه ما ميدانيم كه ظرفيت كشور ما براي يك انقلاب ديگر تقريبا در حد صفر است و اگر بخواهيم به اين شيوه روي بياوريم، دوباره به نقطه صفر حركت اصلاحطلبي خود برخواهيم گشت يا بايد قرنها صرف كنيم تا دستي از غيب برآيد و...».
گوينده سخنان فوق محمدرضا خاتمي، معاون اول دولت احتمالي دكتر معين بود كه در جمع مردم اهواز سخن ميگفت.
به گزارش "ايلنا"، محمدرضا خاتمي با اشاره به بحرانهاي موجود پيش از دوران اصلاحات، گفت: يكي از عواملي كه سبب شد اين بحرانها از حالت تهديد به فرصت درآيد، جنبش اصلاحات بود و همين سبب اين شد كه بسياري از چهرههاي روشنفكر و جريانهاي سياسي و اجتماعي روشن شدن واقعيت اين بحرانها به فكر چارهانديشي بيفتند و خوشبختانه امروز شاهديم كه گروههاي كاري و فكري زيادي, داراي قدرت بالاي كارشناسي وجود دارند كه ميتوانند با بحرانها دست و پنجه نرم كنند و راهكارهاي مناسبي ايجاد بكنند.
دبيركل جبهه مشاركت ايران اسلامي با تأكيد بر دستاوردهاي جنبش اصلاحات در حفظ استقلال كشور, هويتيابي و توسعه، به بيان مشكلات پيش روي اصلاحات پرداخت و تصريح كرد: اولين مشكل وجود بينشي است كه نه تنها اصلاحات را لازم نميدانند بلكه مضر ميدانند و از همه ابزارهاي در اختيار خود استفاده ميكنند. براي اين كه اصلاحات را با بحران روبرو كنند و چالش ديگر ضعف ساختارهاي اجتماعي و زيربناهاي جامعه مدني است كه امكان بهرهگيري از توان سازمانيافته و مردم را براي ما ميسر نميكند.
وي، گره كور پيشبرد اصلاحات را دموكراسي دانست و افزود: وجود دموكراسي است كه ميتواند به دنبال خود به صورت انفجارآميز توسعه بياورد و حل بحرانهاي قومي و هويتي را آسانتر كند و هويت جديد اين ملت را كه در راستاي هويت تاريخي اوست به او برگردانند.
معاون اول دولت احتمالي معين در عين حال با تأكيد بر مفهوم گسترده دموكراسي، گفت: در درون جامعه ما نوعي فرهنگ وجود دارد كه هم اقتدارگرايي را توصيه ميكند و هم پذيراي اقتدارگرايي است و به همين دليل در كشوري مثل كشور ما مبارزه با اقتدارگرايي بيش از آن كه يك مبارزه سياسي باشد و در درون حكومت معنا بدهد، يك مبارزه اجتماعي و فرهنگي است, البته بايد گفت كه روز به روز از قدرت اجتماعي و اثرگذاري فرهنگي اين جريان در كشور ما كاسته ميشود و اقتدارگرايي ديگر قدرت تكثير ندارد.
وي افزود: گذشت زمان و مرور تاريخ به نفع جريان دموكراسي است اما چون اقتدارگرايي يك پديده اجتماعي است، نميشود تنها سياسي با آن برخورد كرد بلكه نيازمند فضاسازي اجتماعي و فرهنگي هم هستيم و تلاش ما بايد اين باشد كه نگذاريم حاكميت دربست در اختيار اقتدارگرايان قرار بگيرد البته ممكن است در اختيار اصلاحطلبان خالص هم قرار نگيرد.
خاتمي تصريح كرد: ما با اين ديد به انتخابات نگاه ميكنيم و شايد كمترين حاصلي كه از انتخابات ميخواهيم بگيريم، پيروزي در انتخابات باشد ولي از طرفي خواهان شكلگيري همين تغيير در فضا, مفهومسازي و فرهنگسازي در كشور نيز هستيم، نظرات مختلفي كه در مورد راهكارهاي پيمودن راه اصلاحات وجود دارد، در اين ايام است كه ميتواند نزديكتر شود و در برههاي مثل انتخابات به آزمون گذاشته شود، اگر از اين فرصت استفاده كنيم، ميتوانيم اميدوار باشيم كه آن خواسته جمعي را كه در حقيقت ساختن جامعه جديد و مدرن است به انجام رسانيم.
وي افزود: اگر بتوانيم نفوذ اصلاحات را درون حاكميت داشته باشيم، ميتوانيم قدمهاي محكمتري برداريم اما اگر به اين امر هم دست پيدا نكنيم، در تقويت جامعه مدني خود مفيد بوده و ميتوانيم در مدت كمتري به آنچه ميخواهيم برسيم، اين راهي است كه ما توصيه ميكنيم؛ راهي كه بر اساس تجربيات از جنبشهاي پيشين در نظر گرفته شده، شايد در اين مسير ياران جديدي پيدا كنيم و دست دوستان خود را صميميتر بفشاريم و بتوانيم با سازماندهي جديد اين راه را كه چندان آسان نيست، بپيماييم.
خاتمي تصريح كرد: اگر با اين ديدگاه نگاه بكنيم، هر نتيجهاي كه اتفاق بيفتد، پيروزي ماست، اگر كانديداي ما ردصلاحيت شود، ما توانستهايم راهكار خود را در جامعه به روشني مشخص كنيم و ادامه دهيم، اگر تأييد شود و در انتخابات رأي نياورد، توانستهايم براي اين حركت جديد، يك مصونيت و امنيت پيش بياوريم و جامعهمدني خود را محكمتر به پيش ببريم و اگر توفيق رفيق افتاد و پيروز شديم، ميتوانيم آن پلي را كه بايد بين جامعه و حكومت بزنيم و اين شكاف را كه روز به روز در حال عميقتر شدن است, پركنيم و اميدوار باشيم به دموكراسي دست پيدا ميكنيم؛ دموكراسياي كه حاصل فرهنگ ماست و از بيرون وارد نشده است، پس اگر پروژه اصلي ما رسيدن به دموكراسي است، جز پيمودن راه اصلاحات راه ديگري نداريم و بايد بتوانيم از همه ظرفيتهاي آن، چه در درون جامعه و چه در درون حكومت براي رسيدن به مقصود تلاش كنيم.
نايب رييس مجلس ششم در ادامه گفت: ما به اين نتيجه رسيدهايم كه در همه كانديداها فقط آقاي دكتر معين است كه ميتواند اين راه را بپيمايد، بنابراين آقاي معين خط قرمز ماست و اگر ايشان در انتخابات ردصلاحيت شوند، ما نميتوانيم در اين انتخابات شركت كنيم.
وي در پاسخ به سوالي راجع به فعاليت نهضت آزادي، گفت: ما به صراحت همه جا نظر خود را نسبت به نهضت آزادي اعلام كردهايم، نهضت آزادي يك جرياني است كه حاضر است در چارچوب قانون عمل كند و بايد اجازه فعاليت داشته باشد.
وي افزود: نظر امام(ره) نه قانون است، نه فتوا و نه هيچ، امام(ره) در آخرين روزهاي عمر خود گفتند، "من مجبور بودم در بعضي موارد كارهايي را انجام دهم كه قانون نبوده است"، ولي الان بايد همواره به قانون پرداخت.
خاتمي افزود: طبق چه قانوني نهضت آزادي از فعاليت ممنوع شده است؟ فعاليت احزاب و ممنوعيت احزاب حكمش در قانون است، يا بايد كميسيونهاي مربوطه آن را غيرقانوني اعلام كنند يا بايد در دادگاه منحل شوند كه هيچ كدام اينها درباره نهضت آزادي انجام نشده است. دبيركل جبهه مشاركت گفت: كساني كه اين حرف را ميزنند در حقيقت اساس و بنيان جمهوري اسلامي را زير سوال ميبرند، يعني يك حكومت فردي و امام(ره) هم با اين حكومت مخالف بود، امام(ره) به عنوان يك نفر، نظر خود را گفت ولي هيچ وقت نگفت كه تا ابد بايد اين نظر باشد، امروز اگر امام(ره) بود، حتما ميگفت؛ نظر من قابل تجديدنظر است و ما تابع شرايط زماني و مكاني خود هستيم.
وي، درباره مسأله غنيسازي و مذاكرات هستهاي، گفت: غنيسازي اورانيوم حق ملت ماست و ما معتقديم براي توسعه كشور بايد از آن استفاده كرد و اگر قرار باشد توسعه هستهاي امنيت كشور را به خطر بيندازد و جنگ راه بيفتد، بايد راه ديگري پيدا كنيم، ما تا قبل از مجلس هفتم توفيقات خوبي در اين زمينه داشتيم و با همكاري خوبي كار را انجام ميداديم هر چند مشكلاتي وجود داشت اما بعد از انتخابات به ناگهان ورق برگشت يعني وقتي دنيا احساس كرد كه ما نظام دموكراتيك نيستيم اعتمادشان سلب شد.
معاون اول دولت احتمالي اصلاحطلبان پيشرو افزود: بايد نظام دموكراتيك داشته باشيم و مطمئن باشيد هرچه دموكراسي بيشتر باشد، شانس ما براي از سرگيري غنيسازي اورانيوم بيشتر است.
وي افزود: نكته دوم اعتمادسازي با دنياست، مسأله انرژي هستهاي امروز ديگر مسأله بينالمللي است و با امنيت همه جهان ارتباط دارد، دنيايي كه زور دارد و پول دارد، اجازه نميدهد بدون اعتمادسازي در يك نظام جهاني به غنيسازي اورانيوم بپردازيم، در غير اين صورت نه آرامش خواهيم داشت و نه غنيسازي اورانيوم.
در حاشيه:
advertisement@gooya.com |
|
- در حالي كه اين مراسم با حضور اقشار مختلف مردم برگزار شده بود، افرادي نيز با سوالات هدايت شده قصد ايجاد تشويش داشتند كه با پاسخهاي خاتمي در حالي كه قانع نشده بودند، مجبور به سكوت شدند.
- در پايان برگزاري اين مراسم عدهاي از افراد گروههاي فشار كه پيش از اين نيز در سخنرانيها اخلال ايجاد كرده بودند, به محمدرضا خاتمي با گاز اشكآور حمله كردند كه در اين بين يكي از همراهان وي از ناحيه چشم مجروح شده و به بيمارستان انتقال يافت اما خطر خاصي متوجه دبيركل جبهه مشاركت نشد.
-عوامل گروههاي فشار به محض پرتاب كردن گاز اشكآور به سمت خاتمي و همراهان وي بلافاصله از محل دور شدند.
-سخنراني محمدرضا خاتمي كه به دعوت حزب آفاق قرار بود در محله كمپلو انجام شود، در پي تهديد گروههاي فشار به ايجاد ناآرامي در منطقه, لغو شد.
-گروههاي فشار با مرتد خواندن معاون اول دولت احتمالي معين، تهديد كرده بودند كه خون وي را خواهند ريخت و محل برگزاري مراسم را به آتش خواهند كشيد.