بدعوت والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان روز پنجشنبه وزیران امور خارجه پنج کشور عضو دائمی شورای امینت در برلین به رایزنی می نشینند. گرچه هنوز چشم انداز دست یابی به توافقی برسر چگونگی اتمام حجت به ایران روشن نیست. امیر جونز پاری نماینده بریتانیا در سازمان ملل متحد ابراز امیدواری کرد که متن پیش نویس قطعنامه شورای امینت پیش از نشست روز پنجشنبه در برلین آماده شود. همزمان با این تحولات سخنگوی دادستانی شهر پتسدام خبر از کشف یک شبکه از شرکت های تجاری صنعتی داد که احتمالا قصد فروش تجهیزات فنی حساس به ایران را داشتند. بگفته سخنگوی دادستانی شهر پتسدام 9 روسی تبار در جریان این بازرسی ها بازداشت شده اند. گفته می شود این شرکت ها قصد داشتند قطعات را از طریق روسیه به ایران تحویل دهند. برابر قانون تجارت خارجی آلمان فروش این تجهیزات به ایران ممنوع است.
فريدون زرنگار
فریدون زرنگار (رادیو فردا): در حالیکه چشم انداز گفتگوهای ایران و ایالات متحد آمریکا در باره عراق روشن بنظر می رسد، کشمکش و رایزنی در باره پرونده هسته ای ایران همچنان مهمترین موضوع سیاسی جهان است.
با روی کار آمدن دولت آنگلا مرکل سیاستمدار محافظه کار هرچند با یک وزیر امورخارجه سوسیال دموکرات، برلین در ماه های گذشته نقشی بیش از پیش در کشمکش های جهانی بر سر برنامه هسته ای ایران به عهده گرفته است. قرار است روز پنجشنبه بدعوت والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان وزیران امور خارجه پنج کشور عضو دائمی شورای امینت سازمان ملل در برلین در باره چگونگی ادامه برخورد شورای امنیت به ایران به رایزنی بنشینند.
تا بحال سه کشور غربی عضو شورای امینت یعنی آمریکا، بریتانیا و فرانسه نتوانسته اند روسیه و چین را به قبول پیش نویس متن قطعنامه ای از سوی شورای امنیت قانع سازند. دیروز (دوشنبه) در نیویورک نمایندگان پنج کشور عضو دائمی شورای امنیت دو بار با یکدیگر به رایزنی نشستند. آنها اعلام کردند که امروزبعد از ظهر بوقت اروپای مرکزی باردیگر گفتگوهای خود را از سر می گیرند.
در فاصله دو گردهم آئی دیروز، نمایندگان پنج کشور عضو دائمی با نمایندگان ده کشور دیگر عضو شورای امنیت هم بطور غیر رسمی مذاکراتی داشتند. هنوز چشم انداز دست یابی به توافقی برسر چگونگی اتمام حجت به ایران روشن نیست. شاید گردهم آئی روز پنجشنبه در برلین بتواند پنج عضو دائمی شورای امنیت را بیکدیگر نزدیکتر کند.
جان بولتن سفیر ایالات متحد آمریکا در سازمان ملل روز دوشنبه پس از گفتگوهای پنج کشور عضو دائمی شورای امنیت گفت اکنون سه هفته از ارجاع تصمیم آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امینت می گذرد و ما در تلاشیم در روزها ی آینده به نتیجه ای برسیم. امیر جونز پاری سفیر بریتانیا در سازمان ملل هم ابراز امیدواری کرد که متن پیش نویس قطعنامه شورای امینت پیش ار نشست روز پنجشنبه در برلین آماده شود. وی گفت ما پیشرفت هائی در این زمینه داشته ایم اما هنوز نیاز به پیشرفت های بیشتری داریم.
اما در حالیکه برلین خود را آماده پذیرائی وزیران امور خارجه پنج قدرت هسته ای می کند، سخنگوی دادستانی شهر پتسدام خبر از کشف یک شبکه از شرکت های تجاری صنعتی داد که احتمالا قصد فروش تجهیزات فنی حساس به ایران را داشته اند که کاربرد دوگانه دارند یعنی هم درصنایع غیر نظامی قابل استفاده اند و هم اینکه می توانند در ساخت تاسیسات فنی و هسته ای مورد استفاده قرار گیرند.
بگفته این مقام قضائی آلمان 250 مامور دفاتر چهل و یک شرکت در ده ایالت آلمان از جمله در بایرن، برلین، هسن وهامبورگ را مورد بازرسی قرار دادند و بسیاری از اسناد موجود را برای بررسی ضبط کردند.
advertisement@gooya.com |
|
بگفته سخنگوی دادستانی شهر پتسدام 9 روسی تبار در جریان این بازرسی ها بازداشت شده اند. گمان می رود این شرکت ها با صدور پمپ های ویژه، اجزای ترانسفورماتورها و کابل های مخصوص به روسیه قصد داشته اند این قطعات را از طریق روسیه به ایران تحویل دهند. برابر قانون تجارت خارجی آلمان فروش این تجهیزات به ایران ممنوع است.
در این میان مقام های ایرانی ظاهرا بدون توجه به چالش های جامعه جهانی همچنان بر حق ایران در استفاده از فن آوری هسته ای پای می فشارند. محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی که در روزهای گذشته سرگرم دیداراز استان کهکیلویه و بویر احمد بود، روز دوشنبه احتمال انحراف از مسير صلح آميز هسته اي از سوی ایران را بهانهاي از سوي دشمنان ارزيابي و تاكيد كرد آنان از ايران داراي فناوري هسته اي نگرانند نه از سلاح هسته اي. بگفته آقای احمدی نژاد ملت ايران راه پرافتخار خود را يافته و يكپارچه خواهان دستيابي و استفاده صلح آميز از اين فناوري است.