اعتماد ملي: امروز گزارش پرونده هستهاي ايران به شوراي امنيت ارسال خواهد شد. مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در پايان نشست سهروزه شوراي حكام به خبرنگاران گفت: گزارش خود را به شوراي امنيت ارسال خواهد كرد ولي بسيار اميدوار است كه اين پشتوانهاي براي ديپلماسي باشد.
به گزارش مهر از وين، البرادعي اعلام كرد كه هيچكس نميتواند در حق ايران از استفاده صلحآميز از انرژي هستهاي خدشهاي وارد كند. وي به مسالمتآميز بودن مسير پيشرو ابراز اميدواري كرد. معاون وزير امور خارجه آمريكا نيز در اينباره گفت: شوراي امنيت از هفته آينده پرونده فعاليتهاي هستهاي ايران را بررسي ميكند. نيكلاس برنز هنگام ورود به نشست كميسيون امور خارجي كنگره مدعي شد: ايران هرگز به شروط آژانس بينالمللي انرژي اتمي پايبند نبوده است لذا ما مرحله جديدي در ديپلماسي خود از طريق اقدام در شوراي امنيت را از هفته آينده آغاز ميكنيم. وي افزود: ما درصدد آن هستيم طرحي هماهنگشده در سازمان ملل به كار گرفته شود تا فشارهاي تدريجي بر ايران اعمال شود. برنز افزود: اگر ايران به خواستههاي جامعه بينالملل تن درندهد شوراي امنيت بيانيهاي شديداللحن صادر خواهد كرد كه البته آنگاه ما بايد به تحريمهاي احتمالي نظري داشته باشيم كه تعدادي از كشورها شروع به بررسي آن كردهاند. وي ادعا كرد: اين تحريمها به جاي فشار بر مردم بيگناه ايران ممكن است به طور قابل ملاحظهاي فشار بر رژيم و برنامههاي هستهاي و موشكي ايران باشد. در همين حال يك عضو ارشد مذاكرهكننده هستهاي خبر داد: گروهي از
ديپلماتهاي برجسته ايراني براي بررسي موضوع ايران در نشست احتمالي هفته آينده شوراي امنيت به نيويورك اعزام خواهند شد. اين مقام مسوول در گفتوگو با ايسنا با اشاره به گزارش مساله هستهاي ايران به شوراي امنيت سازمان ملل متحد براساس بند 8 قطعنامه بهمنماه شوراي حكام و موضعگيري ايران در اين خصوص اظهار داشت: موضع ما بخشي از بيانيه ايران است كه در نشست ديروز شوراي حكام قرار گذاشته شد و بخش ديگري از آن در تهران ظرف چند روز آينده جمعبندي ميشود. وي درخصوص برخورد احتمالي شوراي امنيت با مساله هستهاي ايران گفت: اقدام احتمالي شوراي امنيت مشخا نيست. ممكن است موضوع ايران را صرفا جهت اطلاع با اعضاي شوراي امنيت در ميان گذارند يا اينكه رئيس شورا بيانيهاي را درخصوص آن صادر كند. در اين صورت شوراي امنيت از ايران خواهد خواست تا بخشهايي از قطعنامههاي گذشته آژانس را اجرا كند. رياست شورا در حال حاضر با آمريكاست و جلسه هفته آينده شوراي امنيت را جان بولتون سفير دائم آمريكا در سازمان ملل اداره خواهد كرد. علياصغر سلطانيه نماينده ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي در واكنش به تصميم آژانس و در انتقادي آشكار به سياستهاي آمريكا اظهار داشت: جنگطلبان جاي واقعيت را با توهم عوض كردهاند.
سومين روز نشست فصلي شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي، روز »بيانيهها درباره برنامههاي هستهاي ايران« بود. ايران، ايالات متحده آمريكا، اتحاديه اروپا و غيرمتعهدها با صدور بيانيههاي جداگانهاي به پرونده هستهاي ايران پرداختند. ايران در بيانيه هفتصفحهاي خود در 13 بند به گزارش مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي ايراد وارد كرد و با انتقاد از آن اعلام كرد: انتظار ميرفت كه آژانس به جاي مسائل سياسي بر مسائل فني تمركز كند. آمريكا در بيانيه خود خواستار اقدام شوراي امنيت شد، در عين حال آن را مرحله جديدي از ديپلماسي خواند.
اتحاديه اروپا در بيانيه خود از تهران خواسته است فوراص تمامي تحقيقات هستهاي خود را متوقف سازد و مدعي شد كه تهران در غير اين صورت با فشار شوراي امنيت براي انجام چنين كاري روبهرو خواهد شد.
بيانيه غيرمتعهدها )نم( طرفين پرونده هستهاي ايران را به خويشتنداري فراخوانده و از ادامه گفتوگوها بين روسيه و ايران كه منجر به يافتن نتيجهاي براي برنامه غنيسازي اورانيوم شود استقبال ميكند. اين درحالي است كه يك ديپلمات روسي سه شرط را براي ايران تعيين كرده كه در صورت پذيرش آنها از سوي تهران، مسكو از ارجاع پرونده ايران جلوگيري ميكرد. اين سه شرط عبارتند از: توقف كامل غنيسازي از سوي ايران، واسطه شدن روسيه در مذاكره ايران با اروپا و پذيرش طرح روسيه. روزنا به نقل از رويترز گزارش داد: رسيدن به توافق درخصوص تحريم ايران به مناقشه ديپلماتيك و جهاني سختي منجر شده است. تحريم ايران حتي نميتواند ايران را از دستيابي به تكنولوژي هستهاي بازدارد.
اما آنچه مسلم است اين است كه هيچ كس خواهان تحريم ايران نيست. ممنوعيت سفر مقامات ايراني و خانوادههايشان به خارج از كشور و بلوكه كردن حسابهاي بانكي ازجمله تنبيهاتي است كه احتمالاص تا يك سال آينده به جاي تحريم اقتصادي عليه ايران مورد توجه قرار خواهد گرفت.
بيانيه ايران ؛ انتقاد از گزارش البرادعي
پاسخ ايران به گزارش مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي پس از پايان جلسه عصر روز سهشنبه نشست شوراي حكام آژانس در وين منتشر شد.
در پاسخ هفتصفحهاي ايران به گزارش محمد البرادعي آمده است: انتظار ميرفت كه آژانس به جاي مسائل سياسي بر مسائل فني تمركز كند.
در اين پاسخ، ايران در 13 بند به گزارش البرادعي ايراد وارد كرده و نكاتي را در اين زمينه شرح داده است.
به گزارش ايرنا، ايران در اين نامه با تاكيد بر اين كه مساله فني هستهاي جمهوري اسلامي ايران به مسالهاي سياسي تبديل شده، اضافه كرده است: »تعصب، اطلاعات بزرگنمايي شده و نبود توجيه لازم منجر به گمراهي جامعه جهاني شده است. با توجه به ماهيت فني مساله بايد به توضيحات مفصلي در اين زمينه اشاره داشت، در غير اين صورت اين مساله باعث سردرگمي افراد غيرحرفهاي ميشود. بايد يادآوري شود كه موضوع سه سال بازرسيهاي محكم آژانس بينالمللي انرژي اتمي و همكاري فوقالعاده جمهوري اسلامي ايران با آژانس از مسائل قابل توجه است.«
در پاسخ ايران با اشاره به بند بيستم )گزارش البرادعي( آمده است: در اين گزارش اين عبارت وجود دارد كه »ايران بازهم از ارائه سند خودداري كرد«.
بايد توجه داشت كه اين سند در گذشته نيز به آژانس ارائه شده و صرفا يك صفحه و نيم از گزارش 15 صفحهاي شامل اطلاعات عمومي درباره »قالبريزي« است كه به بيان فني چيزي بيش از كار با فلزات كه ميتوان آن را در كارگاههاي عمومي نيز انجام داد، نيست. بقيه اين سند شامل اطلاعات عمومي درباره تبديل يو.افبه فلز است.
اين اطلاعات بسيار ناچيزتر از اطلاعات گستردهاي است كه در تاسيسات تبديل اورانيوم كه تحت نظارت آژانس قرار گرفته وجود دارد. بنابراين اين عبارت موجه نيست.
در اين پاسخ با اشاره به نخستين سفر البرادعي به ايران در سال 2000 و بكارگيري كلمه »پنهانكاري« ابتدا توسط آمريكا و سپس دبيرخانه آژانس، آمده است: »آژانس به صورت قانوني در جايگاهي نيست كه درباره نيت كشورهاي عضو داوري كند، بنابراين بكارگيري كلمه پنهانكاري بيربط است.«
در ارتباط با آلودگي برخي دستگاهها بايد توجه داشت كه ايران اين موارد را از ابتداي سال 2003 به اطلاع رسانده بود كه منشاء اين آلودگيها نه از ايران بلكه به خاطر اجزاي آلوده دستگاههاي وارداتي بوده است.
در پايان پاسخ ايران در ارتباط با بند 54 گزارش دبيركل آمده است: عبارت »شفافيت كامل« در فعاليتهاي هستهاي تعريف روشن و واضحي ندارد و مشخص ميكند با وجود همكاري ايران در وراي موافقتنامه پادمانها و پروتكل الحاقي، آژانس قانع نشده است. بنابراين مشخص نيست ايران تا چه اندازه بايد پيش برود و حد و مرز اين شفافيت چيست؟
در پاسخ ايران تاكيد شده است: بايد توجه داشت كه هر اقدام شفافي بايد به گونهاي باشد كه تماميت ارضي، عزت و امنيت ملي كشورهاي عضو رعايت شود.
خبرگزاري فرانسه نيز به نقل از معاون امنيت بينالملل شوراي عالي امنيت ملي ايران نوشت: ايران از ابزارهاي پاسخگويي به تهديدات آمريكا برخوردار است.
به گزارش ايسنا، جواد وعيدي گفت: ممكن است آمريكا قدرت آسيب و رنج رساندن را داشته باشد، اما
در برابر آسيب و رنج بسيار آسيبپذير است. بنابراين اگر آمريكا تمايل دارد چنين مسيري را انتخاب كند، بگذاريد مسير طي شود.
براساس اين گزارش، وعيدي گفت: باوجود درخواستهاي بينالمللي ايران به فعاليتهاي تحقيقاتياش در زمينه غنيسازي اورانيوم ادامه خواهد داد.وي اظهار داشت: ما در حال حاضر از سلاح نفت استفاده نخواهيم كرد چراكه نميخواهيم با ديگر كشورها درگير شويم، اما اگر موقعيت تغيير كند ما بايد در سياستهايمان تجديدنظر كرده و سياستهايمان را تنظيم كنيم.در همين حال سخنگوي وزارت امورخارجه ايران خبر داد: تهران با جنبش عدم تعهد صحبت خواهد كرد و مواضع اين جنبش همراه جمهوري اسلامي است.
حميدرضا آصفي تصريح كرد: تصور ما اين است كه آمريكاييها فضا را سياسي كردهاند و لذا در اين فضا نميتوان كار كارشناسي كرد، پس بايد صبر كرد و ديد كه مذاكرات به كجا ميرسد.
آمريكا ؛ زمان اقدام شوراي امنيت
سفير آمريكا در شوراي حكام طي بيانيهاي كه با گزارش البرادعي نيز متناقض بود مرتبا نگرانيهاي خود را به عنوان نگراني آژانس عنوان ميكرد و برخلاف تمام گزارشهاي آژانس كه بر صلحآميز بودن و عدم مشاهده انحراف فعاليتهاي ايران تصريح دارد، اينگونه وانمود ميساخت كه هدف شوراي حكام متوقف كردن برنامههاي سلاح هستهاي ايران است.
به گزارش مهر در بيانيه آمريكا آمده است: ماه گذشته، موضوع ايران را به شوراي امنيت سازمان ملل گزارش كرديم كه يادآور ميشد ايران تعهدات بينالمللي خود را نقض كرده و اعتماد بينالمللي را از دست داده است. شوراي امنيت منتظر گزارش دكتر البرادعي پيش از اتخاذ اقدام رسمي است. اين بيانيه ميافزايد: چنانچه شوراي حكام به اين نتيجه برسد كه درخواست ويژه از ايران براي همكاري جهت حصول اطمينان از عدم تغيير كاربرد مواد هستهاي ضرورت و فوريت دارد و در آن صورت آژانس ميتواند از ايران بخواهد بدون هيچگونه تاخيري اقدامات درخواستي آژانس را به عمل آورد. از آنجا كه مديركل آژانس تصريح كرده است نشان دادن شفافيت از سوي ايران اجتنابناپذير بوده و ايران تاكنون شفافيت لازم را نشان نداده است و اينكه بدون چنين شفافيتي آژانس نميتواند به طور كامل صحت و جامع بودن اظهارنامههاي ايران را تاييد كند در نتيجه درخواست از ايران براي همكاري بيدرنگ و فراهم آوردن امكان بازرسي ويژه درخواستي كاملا معقول است.
در ادامه بيانيه آمريكا آمده است: هماكنون زمان آن فرا رسيده است كه شوراي امنيت اقدام كند. آمريكا معتقد است كه دخالت شوراي امنيت بازرسيها و نقش آژانس را تقويت خواهد كرد. به عنوان اولين گام، ما درخواستي را از ايران براي همكاري با آژانس و اتخاذ اقداماتي كه توسط شوراي حكام شناخته شده براي احياي اعتمادسازي پيشبيني ميكنيم.
advertisement@gooya.com |
|
گئورگي شولتي نماينده آمريكا در حالي كه ژست دفاع از مردم ايران را به خود گرفته بود افزود: براي ايران دير نشده است تا اقدامي را انتخاب كند كه به نفع مردمش باشد يا اينكه يك راه سراشيبي را انتخاب كند كه مردم ايران را كنار بزند يا اينكه با باز شدن در به سوي جهان، فرصتهاي اقتصادي كه مردم ايران شايسته آن هستند كنار گذاشته شود. ما نبايد اميدها را براي يك راهحل ديپلماتيك از دست بدهيم اين يك مرحله جديد از ديپلماسي است و هدفش فشار زياد براي متقاعد كردن ايران در راستاي عقبگرد از برنامههاي تسليحات هستهاي است)!( تصميم جامعه جهاني واضح است، ما به ديگر اعضاي شوراي حكام ميپيونديم و از ايران درخواست ميكنيم كه با آژانس همكاري كرده و از كشورهاي شريك و همپيمان مي خواهيم براي بررسي مجموعه نگرانيهايمان از طريق ديپلماسي به جاي اينكه تقابل و تهديد را در پيش گيريم، راهحلي صلحآميز بيابيم.
اروپا ؛ فشار شوراي امنيت
اتحاديه اروپا نيز در بيانيهاي از ايران درخواست كرد كه فورا تمامي تحقيقات هستهاي را متوقف سازد و مدعي شد كه تهران در غير اين صورت با فشار شوراي امنيت براي انجام چنين كاري روبهرو خواهد شد.
به گزارش ايسنا اتحاديه اروپا در بيانيه خود ادعا كرده است تصميم ايران براي محدود كردن بازرسيهاي آژانس پس از اينكه شوراي حكام، شوراي امنيت را از پرونده ايران مطلع ساخت، ترديدها را نسبت به اهداف اين كشور تقويت كرده است.
در همين حال در اين بيانيه اتحاديه اروپا از ايران درخواست شده است كه همكاري كاملي را با آژانس داشته باشد.سه كشور اروپايي همچنين در بيانيهشان اعلام كردند: ما معتقديم كه اكنون زمان آن فرا رسيده است كه شوراي امنيت اختيار آژانس بينالمللي انرژي اتمي و شوراي آن را تقويت كند.
غيرمتعهدها ؛ پيشنهاد خويشتنداري
روز گذشته بيانيه كشورهاي عضو »جنبش تعهد در شوراي حكام آژانس انرژي اتمي« )گروه نم( در دفاع از برنامههاي هستهاي ايران در شوراي حكام قرائت شد.
در اين بيانيه كه توسط نماينده مالزي در شوراي حكام قرائت گرديد، تاكيد شده است كه موضوع برنامههاي هستهاي ايران نبايد از چارچوب آژانس خارج شده و به ديگر نهادهاي سازمان ملل فرستاده شود.
در اين بيانيه همچنين طرفهاي درگير در پرونده هستهاي ايران به آرامش و خويشتنداري فراخوانده شدهاند و نيز تاكيد گرديده از يافتن راهي كه منجر به برنامهاي براي غنيسازي اورانيوم شود، استقبال ميكنند. در اين بيانيه همچنين بر حق توسعه تحقيقات،توليد و استفاده از انرژي هستهاي از سوي اعضاي براي اهداف صلحآميز نيز تاكيد شده است.