یکشنبه 14 اسفند 1384

گزارش ايسنا، ايلنا و ايرنا از برگزاری مراسم سي و نهمين سالگرد درگذشت دکتر مصدق در احمدآباد

صباغيان: مصدق را بايد از نو شناخت
باوند: مصدق جان خود را بر راه آزادي و مشاركت مردم گذاشت



خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي

مراسم بزرگداشت سي و نهمين سالگرد درگذشت دكترمحمد مصدق بر مزار وي در احمدآباد برگزار شد.

به گزارش ايسنا اين مراسم در حالي برگزار مي‌شد كه امكان نشستن در مزار مصدق وجود نداشت، زيرا قلعه احمدآباد در حال بازسازي بود و فقط باغچه‌ي آن ميزبان دوستداران مصدق بود.

در اين مراسم كه با حضور جمعي از نيروهاي ملي مذهبي، فعالان سياسي و دانشجويي، هم‌چنين اهالي روستاي احمدآباد برگزار شده بود، «دكتر داوود هرميداس باوند» به عنوان اولين سخنران از مصدق به عنوان مردي كه در راه آزادي و چگونگي مشاركت مردم در سرنوشت خود نقد جان باخت، ياد كرد.

وي با اشاره به وجود مردان بزرگي كه قبل از مصدق نيز براي آزادي ملت ايران تلاش كرده‌اند، اظهار داشت: اينك ما درباره‌ي رادمرد بزرگي كه در قرن حاضر براي آزادي و استقلال سياسي و اقتصادي كشور راهي را در پيش گرفت، صحبت مي‌كنيم. مصدق به اين نتيجه رسيده بود كه زماني كه نظام، استبدادي باشد، به ناچار تحت استعمار قرار مي‌گيرد، ولو اين كه به قصد و عمد نباشد؛ از اين رو راه نجات ايران را در استقرار نظام پارلماني و مشاركت مردم در تعيين سرنوشت خود مي‌دانست.

وي افزود: مصدق براين باور بود كه نظام استبدادي به هر شكل و با هر ريشه‌اي پيامدهاي منفي بسياري دارد و نظام مشروطه را راهگشاي مسائل ايران در مقطع خود دانست.

باوند تصريح كرد: بعد از شهريور 20 مصدق در راه آزادي انتخابات، تلاش‌هاي پي‌گيري را انجام داد و تا مي‌توانست سعي كرد افرادي در مجلس 15 و 16 وارد شوند كه موفق به برداشتن گام‌هاي جديدي در اين زمينه شدند و ملي شدن صنعت نفت حاصل آن بود.

وي با اشاره به شرايط بين‌المللي كه مصدق در آن مبارزه خود را براي ملي شدن صنعت نفت آغاز كرد، به مواردي از جمله پايان يافتن جنگ جهاني اول، تاسيس سازمان ملل و شروع مبارزات ضداستعماري ملت‌ها اشاره كرد و گفت: كوشش جهان بعد از جنگ جهاني اول نيل به سمت آزادي بود و جامعه اروپا براي نيل به رفاه مردم، مكانيزم‌هاي جديدي به كار گرفته بود كه ملي‌كردن صنايع براي رفاه مردم، از اين جمله بود.

باوند ادامه داد: در شرايطي كه فضا براي آغاز مبارزه ضداستعماري آماده بود، اين امكان از طريق ملي كردن صنعت نفت فراهم شد و مصدق تمام تلاش‌هايش را در اين جهت انجام داد.

وي با بيان اين كه از لحاظ حقوقي، ملي شدن، مكانيزمي براي تامين رفاه جامعه بود، تصريح كرد: مصدق موفق شد اين برنامه‌ها را پيش ببرد و با ملي كردن صنعت نفت و قانون 9 ماده‌اي در اين رهگذر از بعد حقوقي توانست در مراجع حقوقي بين‌الملل اقدام خود را به اثبات برساند.

اين پژوهشگر هم‌چنين با اشاره به تلاش قدرت‌هاي استكباري از طريق عوامل داخلي براي سركوب مبارزات ملت ايران و اين كه مصدق تلاش مي‌كرد از رقابت آمريكا و انگليس براي رسيدن به اهدافش استفاده كند ، گفت: اما در نهايت آمريكا و انگليس مبارزه با نهضت ملي را در پيش گرفتند. مصدق دو راه داشت يا پذيرش شرايط تحميلي و يا ايستادگي براساس اصول منطبق با منافع ملت ايران. مصدق راه دوم را انتخاب كرد و توانست از طريق استفاده از تمام ظرفيت‌هاي داخلي‌اش نهضت مردمي را كه از ابتداي مشروطيت آغاز شده بود، احيا كند.

باوند از كودتاي 28 مرداد بنا به اذعان آلبرايت وزير خارجه پيشين آمريكا به عنوان مانعي براي پيشرفت دموكراسي در ايران نام برد، هم‌چنين به آثار مبارزات مردم ايران در عرصه منطقه‌اي و بين‌المللي از جمله ملي شدن منابع طبيعي در كشورهاي ديگر و تصويب قطعنامه‌اي در مجمع عمومي سازمان ملل در دهه 50 درباره‌ي حاكميت دايمي ملت‌ها بر منابع خود اشاره كرد.

وي تاكيد كرد: درست است كه نهضت ملي دچار توقف شده، اما راه مصدق همواره فراروي ملت ايران خواهد بود.

باوند در پايان گفت: اگر به آراي مردم ايران رجوع شود خواست مردم چيزي جز آزادي و مشاركت در سرنوشت خود نيست.

به گزارش ايسنا در ادامه اين مراسم، «بهروز برومند» از مصدق به عنوان پيشواي درگذشته ملت ايران ياد كرد و گفت: اين واژه‌اي بود كه داريوش فروهر درباره مصدق به كار مي‌برد. دكتر مصدق پرورده‌ي اين ملت و زاييده فرهنگ ايران باستان بود كه نه كشت و نه دستور كشتن داد.

وي در ادامه به فرازهايي از اظهارات مصدق از جمله زماني كه داستان نفت شمال مطرح بود، حمايت از مقرراتي كه به سود رنج‌بران است و تاكيد بر تفكيك مرام از سياست و هم‌چنين تفكيك ناپذيربودن استقلال و آزادي اشاره و تصريح كرد: مصدق آزادي را در گرو استقلال مي‌دانست و از بيگانگان هراسي نداشت.

برومند ادامه داد: مصدق منكر ارزش فرهنگي ملت ايران نمي‌شد و معتقد بود كه اگر ملت ايران زير بار زور نمي‌رود، به خاطر همين سوابق درخشان تاريخي است.

وي هم‌چنين به نخستين ستيزهاي مصدق با انگليس در زماني كه او تصدي وزارت امور خارجه را برعهده داشت، اشاره كرد و گفت: مصدق هميشه نگران ايران بود، حتي زماني كه در زندان به سر مي‌برد نگران اين بود كه انگليس‌ها با جزاير ايراني چه مي‌كنند. او معتقد بود اگر آزادي نباشد، وابستگي پيش مي‌آيد.

اين فعال سياسي در ادامه به اظهارات مصدق درباره‌ي آزادي بيان و انديشه اشاره كرد و گفت: مصدق قائل به آزادي بيان بود و حتي «مرده باد مصدق» از نظر او فحش نبود. حتي همه افكار، اديان و عقايد را آزاد مي‌دانست.

وي در ادامه به اعتقاد مصدق به نيروي نسل جوان و دانشجويان اشاره كرد و گفت: بايد تمام تلاشمان را انجام دهيم كه راه مصدق را بشناسيم.

به گزارش ايسنا هم‌چنين «هاشم صباغيان» ديگر سخنران اين مراسم با ايراد سخناني با عنوان «مصدق شخصيتي؛ كه بايد از نو شناخت» تصريح كرد: درباره مصدق صحبت زياد شده است و خوشحاليم از اين كه با تمام محدوديت‌هاي كه ايجاد شده مردم آزاده بر مزار اين تربت جمع شده‌اند تا ياد آن بزرگ مرد را زنده نگه دارند.

وي تاكيد كرد: مصدق شخصيتي است كه او را بايد از نو شناخت؛ زيرا نسل جوان هنوز نياز دارد كه مصدق و راه او را خوب بشناسد.

صباغيان درباره‌ي ديدگاه‌ي مصدق از نظر اعتقادي يادآور شد: ديدگاه مصدق از اين منظر به خصوص براي نسل امروز و جوان ما بسيار مهم است. آنها بايد بدانند كه مصدق بر ايرانيت و اسلاميت به عنوان دو بال فرهنگي تاكيد و اعتقاد راسخي به مذهب داشت.

وي ادامه داد: مصدق با وجود آن كه از اشراف‌زادگان بود، تنها چند قطعه ملك داشت كه در وصيت‌نامه‌اش درآمد سال اول را براي نماز و روزه و حج تعيين و درآمد سال بعد را براي خريد زميني براي دانشجويان دانشگاه‌ تهران وصيت كرده بود.

صباغيان هم‌چنين با اشاره به اولين سالگردي كه بر سر مزار مصدق در 14 اسفند 1357 برگزار شد، به شور و هيجان مردم، هم‌چنين سخنراني آيت‌الله طالقاني اشاره كرد و گفت: بحثي كه آن زمان مطرح بود، اين بود كه مصدقي كه سراپا توحيد بود، به بي ديني متهم شد؛ در حالي كه او در سال 1330 وفات امام جعفرصادق(ع) را تعطيل رسمي اعلام كرد.

وي هم‌چنين با اشاره به تلاش‌هاي مصدق براي تصويب قانون منع ورود و خريد و فروش نوشابه‌هاي الكلي،‌ترياك و كشت خشخاش، گفت: اما امروز چه بلايي بر سر جوانان آمده كه ما بيشترين آمارهاي اعتياد را داريم؟. چه كساني خود را در اين زمينه مسوول مي‌دانند؟.

اين فعال سياسي در ادامه با اشاره به ابعاد ملي شخصيت مصدق تصريح كرد: مصدق هميشه درد وطن داشت و همواره مي‌گفت من ايراني و مسلمانم و با هر كه ضد ايرانيت باشد و اسلاميت را تهديد كند، مبارزه مي‌كنم.

صباغيان به بياني از دكتر شريعتي درباره شخصيت دكتر مصدق اشاره كرد و گفت: دكتر شريعتي مي‌گفت من رهبرم علي و پيشوايم مصدق است؛ مرد آزاد و مردي كه هفتاد سال براي آزادي ناليد.

وي هم‌چنين به ابعاد سياسي و اجتماعي شخصيت مصدق اشاره كرد و جامعه امروز را نيازمند تداوم انديشه او برشمرد.

صباغيان در ادامه با اشاره به الگوگيري كشورهاي ديگر از مصدق يادآور شد: دولت مصدق اولين دولتي بود كه رابطه با اسراييل را قطع كرد.

وي تصريح كرد: اصولي كه مصدق درباره جامعه مدني، آزادي بيان و ‌مخالفت با تمركز قدرت مطرح مي‌كرد، منحصر به فرد بود.

صباغيان تصريح كرد: انديشه مصدق در چند دهه اخير چراغ راه مبارزان راه آزادي در كشور بوده و امروز هم شعار راهبردي و استراتژي آزادي‌خواهان ايران، تحقق همان انديشه سياسي مصدق است.

به گزارش ايسنا صباغيان در ابتداي صحبت‌هاي خود با ابراز تاثر نسبت به اهانت به پيامبر اسلام تاكيد كرد: مسلمانان بايد در اين مسير، صبر، هوشياري و درايت به خرج دهند.

در پايان اين مراسم نيز حسين شاه حسيني از اعضاي هيات امناي قلعه احمدآباد با تشكر از كساني كه در سالگرد درگذشت مصدق شركت كردند، اظهار داشت: با وجود اين كه سازمان ميراث فرهنگي قلعه احمدآباد را به عنوان يك اثر ميراث فرهنگي شناخته، اما امكان اين كه بتواند هزينه‌هايي براي بازسازي آن تامين كند، ندارد.

وي هم‌چنين گفت كه هيات امناي اين قلعه سعي در بازسازي آن دارند و در اين مسير كمك‌هاي دوستداران مصدق مي‌تواند راهگشا باشد.

شاه حسيني در ادامه به قرائت يادداشت‌هايي كه از سوي حاضران درباره شخصيت مصدق به او مي‌رسيد پرداخت و هم‌چنين شماره حسابي را از سوي هيات امناي قلعه احمدآباد براي دريافت كمك‌ها براي بازسازي مزار مصدق به حاضران داد.

مراسم بزرگداشت سي و نهمين بزرگداشت مصدق با خواندن سرود «اي ايران» پايان يافت.

بر اساس اين گزارش نيروي انتظامي، هم‌چنين افرادي كه براي حفظ امنيت اين مراسم در آنجا مستقر بودند فعاليت خبرنگاران را پذيرا نبودند و ابزار كار آنها از جمله ضبط خبرنگاري و دوربين عكاسي را جلو در از آنها مي‌گرفتند و برخي از افرادي كه لباس شخصي داشتند، از كار خبرنگاران در زمينه نوشتن مطالب نيز ممانعت مي‌كردند.
--------------------------------

گزارش کامل ايلنا از مراسم بزرگداشت سالگرد درگذشت دکتر محمد مصدق

داود هرميداس باوند:
راه و انديشه مصدق همواره پيش روي نسل جوان ايران خواهد بود
هاشم صباغيان:
شعار راهبردي آزادي‌‏خواهان ايران تحقق انديشه سياسي مصدق است


تهران- خبرگزاري كار ايران

مراسم بزرگداشت سي‌‏وهشتمين سالگرد درگذشت دكتر محمد مصدق، رهبر نهضت ملي ايران صبح امروز با حضور جمعي از دوستداران نخست وزير فقيد ايران، نيروهاي ملي- مذهبي و دانشجويان بر سر مزار وي در قلعه احمدآباد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار "ايلنا"، داود هرميداس باوند، عضو شوراي رهبري جبهه ملي ايران طي سخناني در اين مراسم با بيان اينكه مصدق راه نجات ملت ايران را استقرار نظام پارلمانتيستي و مشاركت مردم بر امور كشور مي‌‏دانست، تصريح كرد: مصدق بر اين باور بود كه نظام مشروطه مي‌‏تواند راهگشاي مسايل و مشكلات ملت ايران در آن مقطع تاريخي باشد.
وي يادآور شد: مصدق بعد از شهريور 1320 تا جايي كه امكان داشت، براي آزادي انتخابات تلاش كرد و توانست نمايندگاني را وارد مجلس شانزدهم كند كه گام‌‏هاي اساسي در راه منافع ايران و ملي شدن صنعت نفت برداشتند.
اين عضو جبهه ملي ايران اظهار داشت: مصدق، ملي شدن صنعت نفت را رنسانس سياسي براي ملت ايران و وسيله‌‏اي براي تحقق استقلال سياسي و اقتصادي ايرانيان مي‌‏دانست.
باوند تصريح كرد: در آن زمان مبارزات ضد استعماري در بسياري از ملت‌‏هاي آسيايي و آفريقايي آغاز و سيستم جديدي مبتني بر عصر تصميم در شركت‌‏هاي نفتي داير شده بود، در حالي كه انگليس تنها 35 درصد حق ايران را پرداخت مي‌‏كرد. مصدق معترض بود كه قراردادهاي نفتي ايران تامين‌‏كننده منافع مردم نيست، به همين دليل مصوبه‌‏اي را از مجلس گذراند كه به موجب آن تا زماني كه نيروهاي خارجي در ايران حضور داشتند، دولت مجاز نبود وارد مذاكره با كشورهاي خارجي براي اهداي امتيازات نفتي شود.
وي افزود: مصدق با جهان بيني خود و آگاهي كه از قرون جنگ سرد و پديدار شدن شكاف بين شرق و غرب داشت، بر آن شد كه با بهره‌‏گيري از تضاد بين كشورهاي بزرگ، برنامه ملي خود را پيش ببرد و با ملي كردن صنعت نفت توانست از بعد حقوقي در اهداف خود پيروز شود.
اين استاد دانشگاه با تأكيد بر اينكه مصدق اهداف خود را در چارچوب حقوق بين‌‏الملل پيگيري مي‌‏كرد، گفت: انگليس با اين استناد كه اقدامات ايران تهديدي است براي امنيت جهاني، به سازمان ملل متحد شكايت كرد ولي ايران از اين فرصت براي آگاه كردن جامعه جهاني نسبت به تضييع حقوق ملت ايران از سوي انگليس، استفاده كرد.
وي افزود: دريغا با همه پيروزي‌‏هايي كه دكتر مصدق در برابر قدرت‌‏هاي استعماري به دست آورد، نهضتي كه از سوي ملت ايران براي استقرار آزادي و قانون به رهبري دكتر مصدق حركت مي‌‏كرد، از طريق عوامل داخلي استعمار متوقف شد.

باوند به شرايط بين‌‏المللي حاكم بر دوران استقرار دولت ملي مصدق اشاره كرد و گفت: مصدق دو راه داشت؛ يا بايد شرايط تحميلي را مي‌‏پذيرفت يا بر اساس اصولي كه در جهت منافع ملت ايران بود، ايستادگي مي‌‏كرد كه دكتر مصدق راه دوم را برگزيد، اما استعمارگران توانستند از طريق عوامل داخلي خود نهضت مردمي را كه از زمان انقلاب مشروطه براي دموكراسي ايجاد شده بود، شكست دهند.
اين عضو جبهه ملي ايران، عدم پيشرفت دموكراسي در ايران را مهمترين پيامد كودتاي 28 مرداد و شكست نهضت ملي ايران دانست و گفت: مادلين آلبرايت، وزير خارجه سابق آمريكا نيز در پيام عذرخواهي خود گفت كه آمريكا بايد به خاطر تأثيري كه كودتاي 28 مرداد در عدم پيشرفت دموكراسي در ايران داشته است، از ملت ايران عذرخواهي كند.
وي تصريح كرد: نهضت ملي ايران توانست بر جنبش‌‏هاي آزادي‌‏بخش آن زمان تأثير بگذارد و بر نهضت آزادي كانال سوئز در مصر موثر باشد، همچنين پس از مبارزات ملت ايران مجمع عمومي سازمان ملل قطعنامه‌‏اي را تصويب كرد كه به موجب آن، حاكميت ملت‌‏ها بر منابع طبيعي كشورشان به رسميت شناخته شد.
باوند با بيان اينكه راه و انديشه مصدق همواره پيش روي نسل جوان ايران خواهد بود، گفت: بر اين باوريم كه دگرگوني در ايران امري گريزناپذير است چرا كه ميل به استقرار دموكراسي و حقوق بشر واقعيتي انكار نشدني در ايران است.
بر اساس اين گزارش، در ادامه اين مراسم، بهروز برومند، عضو شوراي مركزي حزب ملت ايران نيز با اشاره به اينكه داريوش و پروانه فروهر واژه "پيشواي درگذشته ملت ايران" را براي ناميدن مرحوم دكتر مصدق به كار مي‌‏بردند، گفت: مصدق پرورده اين ملت و زاييده فرهنگ ايران باستان بود كه نه كشت و نه دستور كشتن داد، فرهنگي كه نه به كسي زور مي‌‏گويد و نه زير بار زور مي‌‏رود.
وي تصريح كرد: بايد تلاش كنيم تا راه مصدق را بشناسيم، راهي كه روشنايي‌‏بخش فرداي ملت ايران است.
برومند به نگراني مصدق نسبت به حفظ يكپارچگي ايران اشاره كرد و گفت: متاسفانه امروز شاهد هستيم كه در آمريكا عده‌‏اي جمع مي‌‏شوند و براي جدايي آذربايجان از ايران فعاليت مي‌‏كنند و آمريكا نيز از آنها حمايت مي‌‏كند، اين در حالي است كه توطئه براي تجزيه ايران از همه جا آغاز شده است، از سوي روس‌‏ها , انگليس‌‏ها و آمريكايي‌‏ها.
عضو شوراي مركزي حزب ملت ايران با يادآوري اينكه مصدق حتي زماني كه در زندان بود، نگران جدا شدن جزاير ايراني جنوب دركشور بود، گفت: اين نگراني واقعيت داشت، همچنان كه بحرين به خواسته انگليس‌‏ها و بدون مقاومت محمدرضا پهلوي از ايران جدا شد و داريوش فروهر به خاطر اعتراض به اين جدايي، مدت‌‏ها در زندان شاه به سر برد.
در ادامه اين مراسم، هاشم صباغيان، عضو شوراي مركزي نهضت آزادي ايران نسبت به توهين به ساحت مقدس پيامبر اكرم(ص) اظهار تاسف كرد و گفت: دست استعمار خارجي در اين كار آشكار است, تمامي ملت مسلمان بايد در برابر اين توطئه هوشيار باشند.
وي با تأكيد بر اينكه مصدق و راه او را بايد از نو شناخت، زيرا نسل جوان هنوز نيازمند اين راه است، گفت: مصدق در سال 1331 قانوني را به تصويب رساند كه به موجب آن خريد و فروش كليه نوشابه‌‏هاي الكلي و مشتقات ترياك و كشت خشخاش ممنوع شد.
عضو شوراي مركزي نهضت آزادي ايران تصريح كرد: امروز اين درد را بايد كجا بگوييم كه كشور ما معتادترين كشور جهان است.
وي با اشاره به ابعاد ملي شخصيت مصدق، گفت: جامعه امروز ما نيازمند تداوم انديشه سياسي مصدق، بنيانگذار دموكراسي‌‏خواهي در ايران است، اصول اوليه انقلاب اسلامي هم بر همين انديشه استوار است، "استقلال, آزادي, جمهوري اسلامي".
وزير كشور دولت موقت انقلاب اسلامي با بيان اينكه دكتر مصدق معتقد بود هر كس از آزادي بيان و آزادي قلم جلوگيري كند، به وطن خود خيانت كرده است، گفت: اصول دكتر مصدق تلاش براي آزادي عقيده و بيان، مخالفت با تمركز قدرت و تلاش براي استقلال ايران بود.
صباغيان خاطرنشان كرد: دكتر مصدق در تمام دوران نخست وزيري ديناري از دولت حقوق نگرفت و حتي مخارج نهاد نخست وزيري و نگهبانان شخصي خود را از دارايي خود پرداخت مي‌‏كرد.
وي تصريح كرد: انديشه دكتر مصدق در 40 دهه اخير، چراغ مبارزان راه آزادي بوده است، امروز نيز شعار راهبردي و استراتژيك آزادي‌‏خواهان ايران، تحقق همان انديشه سياسي دكتر مصدق است.

تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 

ايرنا:

سالروز درگذشت دكتر مصدق در قريه احمدآباد گرامي داشته شد

نظرآباد ، خبرگزاري جمهوري اسلامي ‪۸۴/۱۲/۱۴‬

سي و نهمين سالروز درگذشت دكتر محمد مصدق روز يكشنبه در قريه احمدآباد از توابع شهرستان نظرآباد در استان برگزار شد.

در اين آيين كه در محل تبعيد و دفن دكتر مصدق برگزار شد ، بيش از يكصد نفر از دوستداران او شركت داشتند.

قريه احمدآباد كه به نامهايي نظير احمدآباد مصدق و يا قلعه احمدآباد نيز شهرت دارد ، محلي است كه مصدق در دوران حكومت رژيم پهلوي به آنجا تبعيد شد و تا پايان عمر در اين تبعيدگاه بسر برد و پس از مرگ نيز پيكر او در همين محل به خاك سپرده شد.

اين آيين به همت عده‌اي از فعالان سياسي برپا شد كه طي آن افرادي چون "داوود هرميداس باوند"، "بهروز برومند" و "هاشم صباغيان" در زمينه شخصيت و نقش مصدق در تاريخ معاصر سخنراني كردند.

گزارش خبرنگار ايرنا حاكيست در اين آئين از شركت‌كنندگان كه گفته شد از دانشگاههاي مختلف كشور خود را به اين محل رسانده‌اند ، قدرداني شد.

شماري دسته گل كه توسط شركت‌كنندگان به‌محل آورده شده بود به علت درحال بازسازي بودن خانه و مزار مصدق در كنار تربيون قرار داده شد و در پايان شاخه‌هاي گل از دور به طرف مقبره مصدق انداخته شد.

"حسين شاه‌حسيني" از اعضاي هيات امناي قلعه احمدآباد نيز در اين آيين ضمن تشكر از شركت‌كنندگان ، با اعلام شماره حساب بانكي از آنان خواست كه براي بازسازي اين مكان كمك كنند.

Copyright: gooya.com 2016