تهران- خبرگزاري كار ايران
دبير شوراي عالي امنيت ملي گفت: ارادههايي براي حل مسأله هستهاي ايران وجود دارد اما برخي كشورها از جمله آمريكا با عجله به دنبال ارجاع پرونده هستهاي ايران به شوراي امنيت سازمانمللمتحد هستند.
به گزارش خبرنگار سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران (ايلنا)، علي لاريجاني، دبير شورايعالي امنيتملي پس از بازگشت از مذاكرات مسكو - وين در پاويون فرودگاه مهرآباد در جمع خبرنگاران در رابطه با دستاوردهاي اين سفر گفت: واضح است كه جمهوري اسلامي براي دفاع از حقوق خود نبايد مرزي با همه كشورهاي دخيل و علاقمند در مساله هستهاي ايران بشناسد و بايد مذاكراتي داشته باشد.
وي ادامه داد: اتحاديه اروپا در مساله هستهاي ايران نقش داشته و بايد با آنها مذاكراتي صورت گيرد، همان طور كه قبلا با چين و روسيه هم مذاكراتي داشتهايم.
دبير شوراي عالي امنيت ملي درباره نوع و موضوع اين مذاكرات گفت: ما با اين هدف مذاكرات را با روسيه و اروپا دنبال ميكرديم كه در مساله هستهاي ايران و موضوع تحقيق و توسعه تمام تلاش خود را براي ايجاد يك شرايط خوب مهيا كنيم تا از حقوق ايرانيان در مساله هستهاي صيانت شود.
وي ادامه داد: در روسيه با ايوانف، دبير شورايعالي امنيتملي روسيه و "سرگئي كرينكو" رئيس سازمان انرژي اتمي روسيه مذاكراتي در سه دور انجام شد تا آژانس بتواند كار خود را درست انجام دهد و برخي از بهانهها نسبت به ايران مرتفع و حقوق ايران در زمينه تحقيق و توسعه محقق شود.
لاريجاني تصريح كرد: طرف روسي اين مسأله را با نگرشي كه مورد توجه آنها بود، عرضه كرد و توافقات نسبتاً معقولي در اين زمينه صورت گرفت.
وي ادامه داد: همين موضوع با طرف اروپايي در ميان گذاشته شد و فكر ميكنم لازم بود با آنها هم اين موضوع مطرح شود و حداقل وظيفه ما اين بود كه اين كار را بكنيم تا اگر زمينههاي توافق وجود داشته باشد، طي شود و در اين زمينه بحثهاي زيادي انجام شد و در برخي زمينهها توافق و در برخي ديگر عدم توافق بود و من عقيده دارم كه مسير مذاكره همواره باز باشد.
دبير شورايعالي امنيتملي در پاسخ به اين سؤال كه آيا طرف اروپايي نظرات خود را اعلام كرده است يا خير؛ گفت: در اين جلسه بعضي از كشورها اطلاعيه و نظرات خود را اعلام كردند ولي بهطور كلي در برخي زمينهها توافق و در بعضي ديگر عدم توافق بود.
وي درباره مذاكرات روسيه و اروپا گفت: قطعاً روسيه با اروپا مذاكراتي خواهد داشت، ما تلاش ميكنيم و ديگران هم تلاش خود را خواهند داشت و اين مطالب در درون آژانس بينالمللي انرژي اتمي هم مطرح است و "محمد البرادعي" هم در مذاكرات حضور داشت.
لاريجاني تصريح كرد: فكر ميكنم نكته مهم اين است كه ما همه تلاش خود را در اين زمينه بايد انجام دهيم و بدانيم كه ايران براي احقاق حقوق خود براي حفظ تحقيق و توسعه هستهاي از تهديد و ارعاب و شوراي امنيت هراسي ندارد و سعي ميكنيم از طريق معقول اين مسأله حل شود.
وي ادامه داد: اين مسأله كه فكر كنند شمشير شورايامنيت وجود دارد و ايران حاضر است از حقوق خود دست بردارد، تصور غلطي است و اگر نگرانند، بايد توجه داشته باشند با حمايت مردم ايران از مقوله انرژي هستهاي هيچ مسؤولي در جمهوري اسلامي نميتواند از اين مسأله صرفنظر كند.
دبير شورايعالي امنيتملي در پاسخ به سوال خبرنگار سرويس ديپلماتيك ايلنا كه پرسيده بود با توجه به مذاكرات صورتگرفته در مسكو و وين، نشست پانزدهم اسفندماه شورايحكام را چگونه پيشبيني ميكنيد؛ گفت: زمينهها و نشانههاي متعددي وجود دارد كه ارادههايي براي حل مسأله از طريق اعتمادسازي وجود دارد و ايران به نحوي تحقيق و توسعه را داشته باشد؛ البته برخي از كشورها از جمله آمريكا نهايت تلاش را مي كنند كه در مقابل اين اراده، سنگاندازي كند.
وي ادامه داد: اين مسأله در واقع ميدان زورآزمايي برخي از كشورها در حل اين مسأله است و مجموعه تلاشهايي كه در روسيه صورت مي گيرد و طرح روسيه با فشاري كه آمريكا ميآورد تا با عجله پرونده هستهاي ايران را به شورايامنيت ببرد، به شهادت ميرسد و زمينهاي براي ظهور و بروز اين طرح باقي نميگذارد.
لاريجاني تصريح كرد: لذا ارادههاي متنوعي در اين زمينه كار ميكنند و آنچه مهم است اين است كه ما تلاش خود را بايد در بخشهاي مختلف انجام و با كشورهاي مختلف گفتوگو كنيم كه در اين زمينه با چين, روسيه و كشورهاي اروپايي مذاكراتي صورت گرفته است كه اميدواريم اين مساله به نحو مقتضي و به طريق صحيحي حل شود.
دبير شورايعالي امنيتملي در ادامه نشست خبري خود درباره ادامه مذاكرات هستهاي گفت: حيات مذاكرات ميتواند ادامه يابد و شايد در بعضي از جهات اختلافنظر باشد زيرا لزومي ندارد كه هميشه در مذاكرات در همه جهات، اتفاقنظر وجود داشته باشد.
وي ادامه داد: بايد توجه كرد اگر در مسير مذاكرات افرادي نخواهند از مذاكره استقبال كنند اين "ما " نيستيم زيرا ما هميشه گفتهايم حقوق خود را خيلي شفاف عرضه و از مذاكره استقبال ميكنيم، حالا اگر كسي نگراني دارد و نميخواهد مذاكره كند اين ايران نيست.
لاريجاني در پاسخ به اين سؤال كه مطالب ضد و نقيضي از مذاكرات به گوش ميرسد و افرادي مانند "فيليپ دوستبلازي" مذاكرات را ناموفق ارزيابي كردهاند، گفت: من مطالب دوستبلازي را تأييد نميكنم زيرا ايشان مطلبي نقل كردهاند در حالي كه ايران نه بحث تعليق غنيسازي را پذيرفته و نه تعليق تحقيقات را اما به هر حال در مذاكرات، به نحو دقيقي اين مسأله تبيين شده بود.
وي درباره طرح روسيه و توافق با اين كشور گفت: براي اينكه طرح روسيه، مجال رشد پيدا كند ابتدا بايد بسترهاي آن را فراهم شود و در شرايطي كه با عجله عدهاي ميخواهند پرونده هستهاي ايران را به شورايامنيت سازمانمللمتحد ببرند طرح روسيه ذبح خواهد شد.
لاريجاني با بيان اينكه كساني كه اين كار را ميكنند به دنبال اين هستند كه طرح روسيه را از مسير راه جدا كنند، تصريح كرد: بسياري از مسائل در روسيه مورد بحث قرار گرفت و يك مجموعه ششبندي براي بسترسازي و ايجاد شرايط حركت كرده و در اين مسير مورد بحث قرار گرفت.
دبير شورايعالي امنيتملي تأكيد كرد: هيچ بحثي در مورد اينكه ايران از حقوق خود در زمينه فناوري هستهاي و غنيسازي گذشته باشد وجود ندارد.
وي ادامه داد: اين مسأله با حاكميت ايران مرتبط است اما اينكه مدتي غنيسازي در كشور ديگري انجام شود بحث ديگري است و اما اين مسأله كه حقوق ايران واگذار شود امكان ندارد و در توافقاتي هم كه براي ظهور اين طرح با روسيه انجام شد طرف ما كه دبير شوراي امنيت روسيه بود و در آخرين جلسه اعلام كرد كه به توافقاتي رسيدهايم.
لاريجاني در پاسخ به اين سؤال كه طرف ايراني همواره نتيجه مذاكرات را سازنده اعلام ميكند اما طرف اروپايي غير از اين اعلام ميكند، گفت: ما اصراري براي اين كه يكطرفه قضيه را اعلام كنيم نداريم و هيچ اشكالي ندارد براي صيانت از حقوق ملت، روي وظايف حقوقي تمركز پيدا كنيم؛ توفيق مذاكرات اين نيست كه امتيازي داده شود و تا سر و صداها بخوابد بلكه پافشاري براي حفظ حقوق ملت مهم است.
وي ادامه داد: من حوادث را توصيف ميكنم و قضاوت نكردهام كه كدام مسأله موفق بوده و كدام ناموفق، زيرا نتايج اين مسائل بعدها مشخص ميشود و قطعاً در مذاكره با اروپا به توافق روشني نرسيدهايم ولي در بعضي از زمينهها توافق و استقبال وجود داشت و در يكي دو بند اختلاف نظر داشتهايم و من نسبت به اين مسأله نه نگاه بدبينانه دارم و نه خوشبينانه و جهت واقعبينانه آن را ميبينيم.
دبير شورايعالي امنيتملي در پاسخ به سؤال خبرنگار ايلنا كه پرسيده بود « شما قبل از سفر خود از امكان مذاكره مستقيم با آمريكا صحبت كرده بوديد؛ آيا اين نظر رسمي دولت ايران است؟»؛ گفت: اين مسأله را نميتوان نظر رسمي دولت حساب كرد زيرا ما پيشنهادي در اين زمينه نداريم بلكه بحث اين بود كه آمريكا در مسائل عراق و مشكلاتي كه خود باعث آن بودهاند و به آن گرفتار هستند نياز دارند كه با ايران مذاكره داشته باشند و اين مسأله را آنها اعلام كردهاند نه ما.
وي در پاسخ به اين سؤال كه براي امنيت پايدار منطقه چه توافقاتي صورت گرفته است، گفت: ما يك چيزي به عنوان متن لازم داريم و چيزي به عنوان حواشي و آنچه به عنوان مطلب اصلي مطرح است راه حلي براي آن پيدا ميشود و بقيه حواشي است گاهي يك پيشنهاداتي مطرح مي شود كه جاي متن و حواشي با هم عوض مي شود و در اين مساله هوشياري لازم است كه اين دو مساله از هم تميز دتاده شود و من از اين كه تئوري هايي براي امنيت پايدار در منطقه ايجاد شود ما نمي بينيم و بسيار مفيد هم است.
advertisement@gooya.com |
|
لاريجاني تأكيد كرد: تقويت همكاريهاي اقتصادي بين ايران و اروپا ميتواند مفيد و در مسأله هستهاي كمككننده باشد تا به يك راهحل معقول برسيم تا هم مطالب اروپاييها در مسائلي كه مطرح ميكنند به نحو اصولي پاسخ داده شود و هم خواسته ما.
وي در مورد مسائلي كه مورد توافق واقع نشد، گفت: نظر برخي از اروپاييها اين بود كه تحقيق و توسعه بايد به حالت تعليق درآيد كه ما اين مسأله را قبول نكردهايم و اين مسألهاي نيست كه ايران آن را بپذيرد و اگر كسي فكر ميكند ايران تحت فشار اين امر را ميپذيرد اشتباه ميكند زيرا يك اراده ملي در بحث تحقيقات وجود دارد.
لاريجاني تصريح كرد: مسأله هستهاي ايران بايد بهطور طبيعي در درون آژانس بينالمللي انرژي اتمي حل شود و كشورها بايد در شورايحكام به مدد يكديگر آيند تا اين مسأله حل شود و ما اعلام ميكنيم همواره در چارچوب پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي (NPT ) عمل كنيم.