*بايد بر حقمان پافشاري كنيم و با تدبير كارها را پيش ببريم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي
رييسجمهور سابق كشورمان، دربارهي ميزان راهگشا بودن استفاده از ظرفيتهاي فكري و تجربيات گذشته درحل مسائل كلان كشور به خصوص در مسالهي هستهاي، اظهار داشت:« متاسفانه يا خوشبختانه در اين زمينه هيچ دخالتي بعد از كنار رفتنم نداشته و ندارم؛ اما معتقدم كه مساله را بايد با تدبير پيش برد.»
حجتالاسلام والمسلمين سيد محمد خاتمي، رييس موسسهي بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها پس از بازگشت از سفر به مالزي و شركت در همايش « چه كسي از سوي غرب و چه كسي از سوي اسلام سخن ميگويد» در گفتوگوي اختصاصي با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ادامه داد:« البته حق ماست كه اين حق را بايد بگيريم؛ اما بايد كاري كنيم كه از نظر حقوقي اين حق را از ما سلب نكنند. رفتن پروندهي ايران به شوراي امنيت و سلب اين حق براساس مصوبهي شوراي امنيت به نفع ما نيست؛ زيرا اگر تا به حال دعواي ما سياسي بوده و از لحاظ حقوقي حق داشتهايم، اين افتخار نيست كه كاري كنيم تا حقمان را سلب كنند.»
رييس موسسهي بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها، همچنين گفت:« در اينكه آنها زور ميگويند شكي نيست، زيرا در منطقه سه قدرت اتمي هستند و حتي اسرائيل بمب اتم دارد، اما آنها به ايران فشار ميآورند؛ اين تبعيض در عرصهي بينالمللي باعث تاثر است و عمدتا تحت فشار آمريكاست.»
خاتمي باز هم تاكيد كرد كه معتقد است در عين حال كه بايد بر حقمان پافشاري كنيم بايد با تدبير كارها را به پيش ببريم.
رييس دولت سابق، تاكيد كرد:« ما از روند كارمان تا زماني كه بوديم راضي هستيم. امروز هم تلاشهايي انجام ميدهند كه اميدواريم به نتايج مطلوب برسد. از سويي اميدواريم غرب بهويژه اروپا دچار اشتباه در محاسباتش نشود و اين را حساب كند كه ايران موقعيت ممتازي دارد و در رابطهي خوب با ايران، اروپا بهتر ميتواند حيثيت، جايگاه و فضاي تنفسي خود را تامين كند.»
وي ادامه داد:« اميدواريم اروپا احساس نكند كه در كنار آمريكا قرارگرفتن به او امتيازي ميدهد، زيرا آمريكا دست اروپا را در همه جا كوتاه كرده و راهي براي حضور به آن نميدهند.اروپاييها بدانند كه اگر ميخواهند در منطقه حضوري داشته باشند { اين حضور} بر اساس رابطهي متقابل با ايران تامين خواهد شد. اميدواريم اروپاييها اشتباه نكنند كه اشتباه كردهاند و اشتباه هم خواهند كرد.»
رييس موسسهي بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها كه در فرودگاه بينالمللي امام خميني (ره) با خبرنگار ايسنا گفتوگو ميكرد در بخش ديگر از سخنانش سفرش را به مالزي موفقيتآميز برشمرد و گفت:« سمينار «چه كسي براي اسلام و چه كسي براي غرب سخن ميگويد؟» از مدتها پيش ميان بخش اسلام دانشگاه نيويورك با بخش مطالعات اسلامي در وزارت امور خارجهي مالزي برنامهريزي شده بود و به لحاظ كيفيت و كميت بسيار مثبت بود. در اين كنفرانس كه بيشتر جنبهي آكادميك و دانشگاهي داشت، از مليتها و اديان مختلف حضور داشتند.»
خاتمي كه در اين كنفرانس از سوي اسلام سخن ميگفت، تصريح كرد:« از مدتها قبل از من خواسته بودند كه در بخش «چه كسي براي اسلام سخن ميگويد؟» سخنران باشم. فضاي كنفرانس اين گونه بود كه بعضا بر ضرورت مشخص شدن نمايندهي تفكر و تمدن غرب و نمايندهي تمدن اسلامي تاكيد ميشد و اين سوال مطرح بود كه آيا فحاشيهايي كه به نمايندگي از تمدن غرب ميشود و يا تندرويها و ترورهايي كه به نمايندگي از دنياي اسلام ميكنند، نمايندگي از اين تفكرات و تمدنهاست؟»
وي ادامه داد:« به دليل اهانتي كه به پيامبر اسلام(ص) شده بود برخي از شركتكنندگان مسلمان نسبت به غربيها تند ميشدند، اما در مجموع فضاي خوبي بود و علاوه بر سخنراني اصلي سخنران يك بخش ويژه بعد از شام نيز بودم.»
طراح ايدهي گفتوگوي تمدنها، با اشاره به ديدارهايش با برخي از شخصيتها و علاقهمندي آنها به آشنايي با گفتوگوي تمدنها، اظهار داشت:« ديدارهاي رسمي من با آقاي بداوي نخستوزير و ماهاتير محمد نخستوزير سابق مالزي بود. شركت در اين كنفرانس علاوه بر اينكه دربارهي نمايندگي از تمدن اسلام و تمدن غرب مفيد بود، براي توجيه كارهايي كه بايد در زمينهي گفتوگوي تمدنها در ژنو انجام دهيم، بسيار موثر بود.»
رييس موسسهي بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها، همچنين از به اتمام رسيدن مراحل ثبت موسسهاش در ژنو خبر داد و اظهار اميدواري كرد كه با شركت خوب شخصيتهاي بينالمللي بتواند كارش را در اين زمينه ادامه دهد.
خاتمي در ادامه درباره اينكه به عنوان طراح ايدهي گفتوگوي تمدنها چه اقدام عملي در واكنش به اهانت پيامبر (ص) انجام خواهد داد، گفت:« من كارهاي نيستم كه اقدام عملي انجام دهم؛ نه ميتوانم كنفرانس اسلامي را دعوت كنم و نه در سازمان مطلبي را مطرح كنم. ابزار ما فعلا سخن و كلام است و در ايران هم ابزاري جز كلام و سخن و همين بحث گفتوگوي تمدنها نداشتم، مسالهي به گونهاي نيست كه با عكسالعمل خاصي بتوان از آن جلوگيري كرد. بارها چنين شده (تنش ايجاد شده) كه به دليل ذهنيتهاي منفي بين دنياي اسلام و دنياي غرب است و امروز قدرتهاي بزرگ و لابيهاي مقتدر و موثر در قدرتهاي بزرگ به اين مساله دامن ميزنند.»
advertisement@gooya.com |
|
وي ادامه داد:« عكسالعملهايي كه در دنياي اسلام نشان داده ميشود مشخص ميكند كه به سادگي نميتوان از كنار اين مساله عبور كرد و اين فقط مسالهي پيغمبر اسلام نيست، بلكه اساسا توهين به مقدسات و حمله كردن به آنها كار خطرناكي است.»
رييسجمهور سابق كشورمان، آزادي بيان را مربوط به بيان دانست و گفت:« فحاشي بيان نيست، بلكه عمل كردن است. بيان يعني تحليل، بحث و صحبت آزادانه كه ميتوان آنرا رد يا قبول كرد، ولي فحش دادن و يا اهانت كردن، بيان نيست. همانطور كه زدن يك انسان در خيابان با آزادي مغاير است، اهانت كردن نيز همين طور است.»
خاتمي با بيان اينكه علاوه بر غرب ما هم در اين زمينه مشكلاتي داريم و دائما به جاي نقد دموكراسي، مدرنيته و ليبراليسم به آنها بد ميگوييم، تصريح كرد:« من خدمت بزرگاني عرض كردهام كه دين دنيا، دين ليبراليسم است و ما حق نداريم به آن اهانت كنيم. ما نيز نبايد و از واژههايي مانند فرهنگ منحط و عقبماندهي غرب و ... سخن گوييم. در قرآن كريم هم آمده كه " شما خدايان ديگر را دشنام ندهيد تا غير مستقيم خداي يكتا را دشنام داده باشيد." »
خاتمي تاكيد كرد:« بايد ايستاد و مقاومت كرد اما همه بايد همهي جنبهها را رعايت كنند.»