چنانچه آمریکا و سه قدرت اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان بتوانند موافقت روسیه و چین را با طرح اعمال تحریمهایی علیه ایران کسب کنند و پرونده اتمی ایران به شورای امنیت سازمان ملل برود، اعمال این تحریمها مسیری طولانی پیش رو خواهد داشت. در حالی که بعید به نظر می رسد روسیه یا چین با این طرح آمریکا و اروپا همراه شوند، برخی گزارشات حاکیست مسکو به نقطه نظرات آمریکا و اروپا در خصوص ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت نزدیکتر شده است.به ادوارد لاک استاد دانشگاه کلمبیا در آمریکا و متخصص امور سازمان ملل، معتقد است حتی اگر تحریم نفتی به اجرا گذاشته نشود، شورای امنیت به امکان اعمال محاصره تسلیحاتی، ممنوعیت سفر افراد یا درخواست از کشورها برای کاهش مناسبات دیپلماتیک را دارد. احتمالات دیگر شامل اعطای اختیارات بالاتر به آژانس بین المللی انرژی اتمی برای اجرای بازرسیهای سر زده در ایران عنوان شد.
بکتاش خمسه پور
بکتاش خمسه پور (رادیو فردا): اگر اروپاییان و آمریکا در ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل موفق شوند، تحریمها یا اقدامات دیگر، تازه اگر اجرا گذاشته شوند، راه درازی در پیش خواهند داشت. با این وجود غرب حداقل روی به وجود آوردن نوعی شرمساری سیاسی و دیپلماتیک برای تهران حساب می کند.دیپلماتها و کارشناسان می گویند در غیراینصورت تهران با تلاشها برای ارجاع پرونده هسته ایش به شورای امنیت مقابله نمی کرد.
ادوارد لاک استاد دانشگاه کلمبیا در آمریکا که حوزه تخصصیش در امور سازمان ملل است می گوید ایرانیان بسیار مغرورند و نمی خواهند که مانند کره شمالی فرودست گردند. روسیه و بویژه چین با اعمال تحریمها علیه ایران مخالفند. اگرچه پاره ای از گزارشها حاکیست مسکو به نقطه نظرات آمریکا و اروپا در خصوص ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت نزدیکتر شده است.
به گفته ادوارد لاک استاد دانشگاه کلمبیا حتی اگر تحریم نفتی به اجرا گذاشته نشود، شورا به امکان اعمال محاصره تسلیحاتی، ممنوعیت سفر افراد یا درخواست از کشورها برای کاهش مناسبات دیپلماتیک را دارد. احتمالات دیگر شامل اعطای اختیارات بالاتر به آژانس بین المللی انرژی اتمی برای اجرای بازرسیهای سر زده در ایران دانسته شده است.
advertisement@gooya.com |
|
به گزارش خبرگزاری رویتر دیپلماتهای شورای امنیت که به خاطر در جریان بودن مساله هسته ای ایران نخواستند نامشان بازگو شود، رویکردی گام به گام را تجسم می کنند که به طور آهسته فشار را افزایش خواهد داد.
روسیه و چین همراه فرانسه، آمریکا و انگلستان، اعضای دائمی شورای امنیت هستند و از حق وتو برخوردارند. این بدان معناست که چنانچه پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت برود، چه روسیه و چه چین هر کدام می توانند با رای منفی خود طرح تحریم ایران را رد کنند. از این روست که آمریکا و سه قدرت اروپایی در تکاپو هستند تا نظر روسیه و چین را نسبت به ایران از طریق اعمال تحریمها جلب کنند و تا این توافق حاصل نشود، پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت فرستاده نخواهد شد. این در حالیست که مناسبات گسترده روسیه و چین با ایران، امکان موافقت مسکو یا پکن با طرح آمریکا و سه قدرت اروپایی انگلستان، فرانسه و آلمان در خصوص اعمال تحریمها علیه ایران را در سطحی پایین نمایانگر ساخته است.