در ادامه واکنشهای بین المللی به برداشتن مهر و موم تاسیسات تحقیقات هسته ای ایران، والتر اشتاینمایر وزیر امور خارجه آلمان در مورد ادامه مذاکرات اروپا با ایران ابراز تردید کرد. جک استراو وزیر امور خارجه بریتانیا نیز گفت: اگر ایران واقعا مقاصد صلح آمیز هستهای داشت، تحقیقات هستهایش را از سر نمیگرفت. ژاک شیراک رئیس جمهوری فرانسه نیز نادیده گرفتن هشدارهای جامعه جهانی از سوی ایران و کره شمالی را اشتباهی بزرگ دانست. ولفگانگ شوسل صدر اعظم اتریش و رئیس دوره ای اتحادیه اروپا گفت اقدام ایران صلح جهانی را به مخاطره انداخت. آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز روز سه شنبه اعلام کرد قصد ایران به رغم ادعایش مبنی بر این که ادامه فعالیتهای هستهایش تنها جنبه پژوهشی دارد، غنی سازی اورانیوم در تاسیسات نطنز است. دولت آمریکا از سرگیری تاسیسات هستهای در نطنز را جدی تر شدن بحران هستهای ایران خواند و اعلام کرد اگر ایران بخواهد به چنین روالی ادامه دهد، برای جامعه جهانی گزینه ای به جز ارجاع پرونده این کشور به شورای امنیت سازمان ملل متحد باقی نمی گذارد.
فريدون زرنگار
اقدام ایران در برداشتن مهر و موم تاسیسات تحقیقات هستهایش با واکنشهای بینالمللی روبرو شد. مقامات سه کشور اروپایی طرف مذاکره با ایران، آمریکا و سازمان انرژی اتمی، نسبت به از سرگیری فعالیتهای پژوهشی هستهای ایران ابراز نگرانی کردند و از تهران خواستند هشدارهای جامعه بینالمللی را جدی بگیرد.
فریدون زرنگار (رادیو فردا): رهبران کشورهای غربی اقدام ایران در برداشتن مهر و موم برای از سرگیری تحقیقات را محکوم کردند. والتر اشتاینمایر وزیر امور خارجه آلمان به خبرنگاران گفت وی تردید دارد که گفتگوهای ایران و سه کشور اروپایی با وضع پیش آمده بتواند ادامه یابد. وی گفت با تماس با محمد البرادعی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار ارائه یک ارزیابی از این اقدام ایران شده است.
جک استراو وزیر امور خارجه بریتانیا نیز در واکنش به اقدام ایران گفت: ایران کاملا حق دارد نیروگاههای هستهای تاسیس کند، اما به هیچ وجه اجازه نداره به کارهایی که در خدمت تولید سلاحهای هستهایست، دست بزند. وزیر امور خارجه بریتانیا افزود: اگر ایران واقعا مقاصد صلح آمیز هستهای داشت، تحقیقات هستهایش را از سر نمی گرفت.
ژاک شیراک رئیس جمهوری فرانسه نیز گفت که ایران و کره و شمالی اشتباه بزرگی می کنند، اگر هشدارهای جامعه جهانی را نادیده بگیرند. رئیس جمهوری فرانسه گفت همه حق ایران و کره شمالی را برای استفاده از انرژی اتمی در راه مقاصد صلح جویان به رسمیت می شناسند اما جامعه جهانی باید مطمئن باشد که پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای زیر پا گذاشته نمی شود.
ولفگانگ شوسل صدر اعظم اتریش و رئیس دوره ای اتحادیه اروپا گفت اقدام ایران صلح جهانی را به مخاطره انداخته است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز روز سه شنبه با صدور اطلاعیه ای گفت قصد ایران به رغم ادعایش مبنی بر این که ادامه فعالیتهای هستهای در این کشور تنها جنبه پژوهشی دارد، غنی سازی اورانیوم در تاسیسات نطنز است.
advertisement@gooya.com |
|
دولت آمریکا از سرگیری تاسیسات هستهای در نطنز را جدی تر شدن بحران هستهای ایران خواند و اعلام کرد اگر ایران بخواهد به چنین روالی ادامه دهد، برای جامعه جهانی گزینه ای به جز ارجاع پرونده این کشور به شورای امنیت سازمان ملل متحد باقی نمی گذارد. به گفته اسکات مکللن سخنگوی کاخ سفید آمریکا در ابدا با متحدان اروپایی خود به رایزنی خواهد نشست و همچنان راههای دیپلماتیک را دنبال خواهد کرد. هر چند که آمریکا هیچگاه گزینه های دیگر را نفی نکرده است. گریگوری شولتی سفیر آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ایران تعمدا و آگاهانه یک گام به سمت غنی سازی اورانیوم برداشت، روندی که می توان با آن مواد لازم برای تولید بمب اتمی فراهم کرد. به گفته آقای شولتی رهبری ایران با شکستن مهر و موم آژانس بی اعتناییهای خود را به نگرانیهای جامعه جهانی و رد کردن دیپلماسی بینالمللی نشان داد.
در این میان به گفته وزیر امور خارجه بریتانیا، وزیران امورخارجه سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان و همچنین خاویه سولانا مسئول امور خارجه اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه (فردا) در برلین گرد هم خواهند آمد تا درباره سیاست آینده خود در قبال ایران تبادل نظر کنند.
ایران در پاسخ این واکنشها باردیگر تاکید کرد که هیچ هدف استفاده نظامی از تاسیسات هستهای خود را ندارد و تنها مقاصدی غیرنظامی را دنبال می کند. علی آهنی سفیر ایران در بروکسل و اتحادیه اروپا روز سه شنبه با تاکید بر این که کلیه فعالیتهای هستهای ایران با اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی صورت می گیرد، گفت: بر اساس مفاد معاهده NPT و اساسنامه آژانس هیچگونه منع و محدودیتی برای فعالیتهای تحقیقاتی هستهای کشورهای عضو وجود ندارد.