* مذاكرات با اروپا وارد مرحله جديدي شده است
* خريد خط توليد روور ربطي به انتخابات انگيس ندارد
تهران- خبرگزاري كار ايران
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: بحث ازسرگيري غنيسازي مطرح نيست اما برخي از فعاليتها را از سر خواهيم گرفت.
به گزارش خبرنگار سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران ( ايلنا )، "حميدرضا آصفي" پيش از ظهر امروز، در جمع خبرنگاران داخلي و خارجي، تأكيد كرد: ايران در مقطع كنوني قصد ندارد غنيسازي را از سرگيرد اما بعضي از فعاليتهاي ديگر را آغاز ميكند.
وي از توضيح بيشتر درباره اين فعاليتها خودداري كرد ولي گفت: اينكه اين فعاليتها چه زماني و چگونه آغاز ميشود بعداً اعلام خواهد شد.
سخنگوي وزارت امور خارجه درباره واكنش اروپا نسبت به ازسرگيري فعاليتهاي هستهاي در اصفهان گفت: واكنش آنها را بايد از خودشان پرسيد اما مذاكرات با اروپا، وارد مرحله جديدي شده است؛ در گذشته بحثها درباره ابهامات، تضمينهاي عيني و محكم و حلوفصل اين موضوع بود اما اكنون از اين مرحله گذشتهايم و هنوز نظر ما اين است كه اكثر قريب بهاتفاق اروپاييها در خصوص راهكارهاي ما قانع شدهاند اما آمريكاييها مانع ايجاد ميكنند.
وي با بيان اينكه از اين مرحله گذشتهايم و نميتوانيم به گذشته برگرديم، گفت: مشكلي براي ادامه مذاكره نداريم و مادام كه مذاكره ادامه دارد، تعليق ادامه خواهد داشت و هماكنون نيز بحث ازسرگيري غنيسازي مطرح نيست اما برخي فعاليتها ازسرگرفته ميشود اما اينكه چگونه و چيست در آينده اعلام ميشود.
آصفي درباره كنفرانس بازنگري در پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي ( انپيتي ) در نيويورك گفت: نشست نيويورك حائز اهميت است و هر پنج سال يكبار با هدف بازبيني در اين پيمان انجام ميشود و وزير امور خارجه ايران نيز به آنجا رفته است.
وي با بيان اينكه ايران اولويتهايي در اين نشست دارد، گفت: مهمترين اولويت ايران، پيشرفتهاي عيني و عملي در خصوص خلع سلاح است زيرا جهان در اين باره عقبگرد داشته است و ما از موانع كشورهاي هستهاي بر سر راه هدف خلع سلاح نگرانيم؛ پنج كشور هستهاي در سال 2000 تعهد غير قابل بازگشتي در اين مورد دادند اما قدمي در اين راه برنداشتند.
سخنگوي وزارت امور خارجه به نشستهاي قبلي و مصوبات آن اشاره كرد و گفت: احترامنگذاشتن به مصوبات نشستهاي قبلي، اين شائبه را ايجاد ميكند كه مصوبات اين نشست نيز اجرا نميشود.
وي در توضيح اهداف هيأت ايراني در نشست بازنگري در پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي ( انپيتي )، گفت: حركت به سوي خلع سلاح، توسعه همكاري هستهاي براي اهداف صلحجويانه، رفع موانع قدرتهاي بزرگ بر سر راه اين هدف و غيرقابلتعرض بودن تأسيسات هستهاي كشورها مجموعهاي از اهداف ايران است.
آصفي درباره اظهارات "يوشكا فيشر" وزير خارجه آلمان، مبني بر توقف مذاكرات در صورت ازسرگيري غنيسازي از سوي ايران، گفت: در مذاكرات، بحث توقف مذاكره مطرح نشده ضمن اينكه زبان تهديد در ايران گوش شنوايي ندارد و در مقابل ايران، عقيمترين حربه است.
وي بحثهاي مطرحشده در اينباره را گمانهزنيهاي رسانهاي دانست و گفت: بحثهاي مذاكرات لندن، صريح و سازنده بود و ما نگراني خود را از طولانيشدن مذاكرات ابراز كرديم و با تأكيد گفتيم كه هدف از مذاكره، صرف مذاكره نيست؛ خانههاي جدول مذاكره در حال پر شدن است و فعاليتهاي هستهاي حقي است كه ملت ايران از آن چشم نخواهد پوشيد.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار ايلنا مبني بر اينكه آيا خريد خطتوليد شركت ورشكسته انگليسي "روور" در شرايط فعلي كه مذاكرات به نتيجه نرسيده و ميتواند به پيروزي حزب حاكم اين كشور در انتخابات آينده كمك كند، به نفع مصالح ايران است، گفت: اين دو موضوع، پيوند سياسي ندارند و بحث خريدن يا نخريدن يك كارخانه از يك كشور، بحثي اقتصادي است و وزارت صنايع بايد بررسي كند كه به لحاظ اقتصادي و مالي به نفع كشور است يا نه كه اگر به نفع كشور باشد انجام ميشود و در غير اين صورت اين كار انجام نخواهد شد.
وي با بيان اينكه از نظر وزارت امور خارجه، معامله با كشورهاي خارجي از جمله انگليس، منعي ندارد؛ گفت: اين، يك ديدگاه كلي سياسي است اما اينكه اين گفتوگوها چيست را وزارت صنايع بايد اعلام كند. هماكنون نيز گفتوگوها در حال انجام است و هيچ چيز قطعي نيست و تصميمگيري بر عهده بخش ذيربط است اما اين موضوع، سياسي نيست و ما آن را با انتخابات انگليس مربوط نميدانيم. انتخابات، يك موضوع داخلي انگليس است و خود آنها بايد تصميم بگيرند كه به چه كسي و چگونه رأي دهند.
آصفي درباره پيامهاي كنفرانس بازنگري در پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهاي براي ايران گفت: پيامها، متقابل است؛ هم اجلاس، براي ما پيام دارد و هم ما براي اجلاس پيام خواهيم داشت ضمن اينكه موضع ايران، يك موضوع منحصربهفرد نيست بلكه بسياري از كشورهاي ديگر نظير غير متعهدها، گروه 77 و حتي برخي از كشورهاي غربي مانند ما فكر ميكنند و معتقدند كه برخي قدرتهاي هستهاي در حال ايجاد مانع براي كشورهاي ديگر هستند اما بايد بحثهاي جدي شروع شود تا نظرات همه شنيده شود.
وي در مورد اتهام وكيل اردني صدام به ايران مبني بر قصد ترور صدام گفت: صدام كه خيلي وقت است كه مرده است؛ ايران، اين اتهامات را مسخره ميداند زيرا با هيچ معياري جور در نميآيد. بعضي ها دوست دارند حرفهاي بامزه بزند تا خود را مطرح كنند.
سخنگوي وزارت امور خارجه درباره قصد اروپا براي موكولكردن مذاكرات به بعد از انتخابات رياستجمهوري ايران و پايينبودن سطح مذاكرهكنندگان درلندن گفت: سطح مذاكرهكنندگان، مثل قبل بود و ايران و اروپا با همان هيأتهاي تعيينشده شركت كردند ضمن اينكه اين مذاكرات را به انتخابات ارتباط نميدهيم و ارتباطي به ديگران هم ندارد كه چه كسي رئيسجمهور ميشود.
وي افزود: اين، حق مردم است كه رئيسجمهور خود را انتخاب كنند و رئيسجمهور آينده هم بايد از مردم تبيعت كند. اين دو موضوع را نبايد مخلوط كرد اما بعضاً شاهد هستيم كه رسانههاي خارجي اين كار را ميكنند.
دستيار ويژه وزير امورخارجه، در خصوص اظهارات "رجب طيب اردوغان" نخستوزير تركيه مبني بر نگراني از ايران داراي تسليحات هستهاي گفت: من اين اظهارات را در رسانههاي تركيه نديدم و رسانههاي صهيونيستي آن را انتشار دادند. ما ترديد داريم كه نخستوزير تركيه با ادبيات نامناسب با روابط اين كشور، با ايران صحبت كند. ما تركيه را دوست خود ميدانيم و تصور نميكنيم اردوغان متوسل به ادبيات نامناسب شود. بدون ترديد رسانههاي صهيونيستي شيطنت كردهاند.
وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا ازسرگيري غنيسازي، خلاف روح تفاهم پاريس نيست، گفت: ما نميخواهيم خلاف روح تفاهم پاريس اقدامي انجام دهيم. بحث غنيسازي هم مطرح نيست ضمن اينكه اروپا نيز بايد به تفاهم پاريس متحد باشد چرا كه در اين تفاهم، صريحاً بر حق مشروع ايران براي فعاليتهاي هستهاي تأكيد شده است.
آصفي در پاسخ به اين سؤال كه آيا تناقضي كه در گفتههاي مسؤولان ايراني وجود دارد نشاندهنده تزلزل ايران در تصميمگيري نيست، گفت: تناقضي در گفتههاي من با سخنان روحاني يا خرازي وجود ندارد و روشن است كه هدف ما از مذاكره صرفاً مذاكره نيست؛ روزي غنيسازي را بايد آغاز كنيم حال چه با موافقت اروپا و چه بيموافقت آنها. همچنين وارد مرحله جديدي شدهايم كه قابلبازگشت نيست مذاكرات هم ادامه دارد و تا زمان ادامه مذاكرات، تعليق هم ادامه خواهد داشت اما بحث ازسرگيري غنيسازي ميماند براي آخرين مرحله و بعد از طي تمام راهها.
وي درباره نامه انگليس مبني بر عدم امنيت فرودگاه بينالمللي امامخميني گفت: ديروز به كاردار انگليس گفتيم كه اين حرف، غير منطقي و نادرست است و آنها هم اعلام كردند كه بحث مالياتي نيست و ملاحظات فرودگاهي در نظر گرفته شده است؛ چون قبلاً اعلام شده كه زير فرودگاه، قنات است و ما ميخواهيم مطمئن شويم.
آصفي ادامه داد: متأسفانه خبري در روزهاي اخير منتشر شده مبني بر اينكه انگليس از ما خواسته نام فرودگاه امامخميني را تغيير دهيم؛ ما اصلاً اجازه چنين دخالتهايي به كسي نميدهيم ضمن اينكه ما اعلام كرديم كه امنيت فرودگاه امامخميني بالا و قابلقبول است و وسواس بيجهت است.
سخنگوي وزارت امور خارجه در خصوص نامه نمايندگان سوئد به قوهقضائيه ايران گفت: من چنين نامهاي نديدم و به وزارت خارجه واصل نشده است.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا جلسه كميته راهبري، آخرين شانس اروپاست و شما به نتيجه خوشبين هستيد؛ گفت: نميتوان پيشبيني كرد كار ديپلماتها، پيشبيني نيست اما وارد مرحله جديدي شدهايم و اينگونه نيست كه ما مذاكره كنيم و همه فعاليتها بر زمين بماند تا از جلسه راهبري فاصله داريم و بايد ديد برخورد اروپا چيست؟
سخنگوي وزارت امور خارجه تأكيد كرد: بحث چانهزني نيست بلكه بحث استفاده از حقوق مشروع ايران در فناوري صلحآميز است كه اين حق غير قابلخدشه و گذشت است.
آصفي درباره اظهارات وزير خارجه فرانسه مبني بر برگزاري جلسه كميته راهبري بعد از انتخابات رياستجمهوري ايران گفت: تاريخ جلسه بعدي هنوز مشخص نشده و ديداري در دستور كار نيست اما خرازي در اجلاس نيويورك با وزراي خارجه آلمان و لوكزامبورگ ديدار داشته و ديدارهاي ديگري نيز خواهد داشت اما براي مذكرات تاكنون چيزي تنظيم شده است.
advertisement@gooya.com |
|
وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا تصميمات ايران تا پيش از نشست شوراي حكام در 13 ژوئن اعلام خواهد شد؛ گفت: بله؛ تا آن وقت تصميم ميگيريم.
آصفي درباره خبر روزنامههاي انگليسي "آبزرور" و "تايمز" مبني بر ورود خبرنگاران خارجي به تأسيسات هستهاي ايران و انتشار اطلاعات محرمانه گفت: روزنامههاي ما هم راجع به آنها مطلبي منتشر كنند؛ زياد مهم نيست.
آصفي درباره خبر يك سايت اينترنتي به نقل از يكي از كاركنان سفارت ايران در اندونزي در خصوص سفر "محمدرضا عارف" معاوناول رئيسجمهوري به نشست جاكارتا گفت: اگر چنين نامهاي بوده، از سوي كاركنان سفارت ارسال نشده است زيرا ديروز همه آنها گفتند كه ما اين نامه را ارسال نكرديم. البته من نميخواهم سايت بازتاب را متهم كنم اما كسي كه اين نامه را داده ميخواسته شيطنت كند و قطعاً از همكاران ما نبوده و سفارت ما ديروز اين را اعلام كرد.
وي در پاسخ به اين سؤال كه مرحله جديدي كه مذاكرات به آن وارد شده فاز تهديد است يا فرصت؛ گفت: ما نه در دوره تهديد هستيم نه فرصت. البته طبيعي است كه از فرصتها براي احقاق حقوق خود استفاده ميكنيم. در سطح داخلي نيز در حال حاضر بحث ميكنيم كه بايد چه مرحلهاي را شروع كنيم اما آن مرحله، فعلاً غنيسازي نيست.
آصفي افزود: صبر كنيد.