تهران- خبرگزاري كار ايران
فريبا داوديمهاجر از فعالان مطبوعاتي و حقوق زنان معتقد است: برخلاف آنچه ادعا ميشود، حجاب در ايران هيچ مصونيتي ايجاد نكرده است.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، داودي مهاجر در جلسه "بررسي مشاركت سياسي- اجتماعي زنان در ايران" كه عصر روز دوشنبه از سوي سازمان دانشآموختگان ايران اسلامي- ادوار تحكيم وحدت- برگزار شده بود، با اشاره به اينك مسأله "زن، قدرت و تصميمگيري" اساسيترين مساله مربوط به زنان در ايران است، گفت: يكي از خطرناكترين مسائل براي زنان، عدم امكان حضور زنان در عرصه قدرت و تصميمگيري است.
اين فعال مسائل زنان با طرح ديدگاههاي مختلف در مورد مفهوم قدرت، گفت: مفهوم قدرت نه فقط در عرصه خانواده بلكه حتي در عرصه جهاني تغييركرده است و اين تغيير به سمت تلاش براي تأمين خواسته هر دو طرف مي رود، زنان نيز قصد دارند كه روند قدرت به سمتي برود كه خواست زن و مرد به صورت توام برآورده شود نه اينكه رابطه سلطهگر و سلطهپذير ميان مرد و زن كه از قبل وجود داشته است، معكوس شود.
وي خاطرنشان كرد: نظام بينالمللي از تعريفي كه 25 سال است در ذهن ما وجود دارد، تغيير كرده است چه برسد به نهاد خانواده اما به نظر ميرسد در شرايط كنوني ما ميخواهيم خانوادههاي مدرن را با روشهاي سنتي اداره كنيم.
داوديمهاجرتصريح كرد: وعدههايي كه برخي كانديداهاي رياستجمهوري در مورد عدالت جنسيتي ميدهند، در واقع نوعي پرستيژ سياسي است چرا كه وقتي چارچوبهاي عدالت جنسيتي در خانوادهها تأمين نميشود چگونه ميتوان باور كرد كه زنان به عنوان وزراي كابينه انتخاب خواهند شد.
وي افزود: قانون در عمل از اينكه منابع اقتدارگرا باقي بمانند، حمايت ميكند و در نظامهاي اقتدارگرا و سنتي تلاش ميشود كه جامعه كمتر متكثر شود و از اين رهگذر از حضور زنان در عرصه قدرت جلوگيري ميشود.
داوديمهاجر خاطرنشان كرد: اگر منابع اقتدار مردانه، در جامعه تقسيم نشود، هرگز امكان تكثر در حوزه سياست وجود نخواهد داشت به عنوان نمونه در بحث خشونت عليه زنان بحث وابستگي اقتصادي زن به مرد يكي از عوامل مهم است، از سوي ديگر براي اثبات ادعا در مورد خشونت عليه زنان، نياز به شاهد است.
وي با تأكيد بر لزوم توجه به مسأله منابع قدرت در عرصه مسائل زنان گفت: وضعيت خاص منابع قدرت در ايران، زنان را دچار مشكلات جدي ميكند.
اين فعال مسائل زنان يادآور شد: بر اساس قانون اساسي ما، زنان و مردان با هم برابر نيستند چرا كه برابري نژادي، رنگ پوست و نظاير آن در قانون مطرح شده و اصلا به برابري جنسيتي اشارهاي نشده است، در عرصه فعاليت سياسي ما تا زماني با مردان برابر هستيم كه بخواهيم به يك مرد رأي دهيم اما اگر بخواهيم يك زن را به عنوان كانديدا مطرح كنيم، با مردان برابر نيستيم و جزو رجال محسوب نميشويم.
داوديمهاجر در بخشي از سخنان خود با اشاره به اينكه ابزار تغيير، هرگز در دست زنان نبوده است، گفت: كسي مثل مرحوم اكبر عطري، خودش به من گفت كه خانمي در دانشگاه در عرصه انتخابات انجمن اسلامي بود كه بسيار از من توانمندتر بود اما من تمام تلاشم را براي اينكه او بالا نيايد، به كار بردم و متاسفانه چنين مشكلي حتي در ميان فعالان دفتر تحكيم وحدت نيز وجود دارد.
وي در ادامه ابراز خرسندي از اينكه امروز جنبش زنان به جنبش آزاديخواهي و دموكراسيخواهي پيوند خورده است، گفت: مهمترين دليل شكست جنبش اصلاحات، حذف خرده جنبشهايي نظير جنبش زنان، جنبش دانشجويي و نظاير آن بود و اين قاعدهاي است كه مورد تاييد تمام نظريهپردازان در جهان است.
داودي مهاجراز اينكه عرصه سياست در شرايط كنوني كشور در دست مردان سياسي قرار گرفته، ابراز تأسف كرد.
وي با بيان اين مطلب كه فمنيستهاي جهان معتقدند كه گفتمان مردسالار در تمام دنيا وجود دارد، افزود: البته اين گفتمان در هر كشوري به شكل خاصي وجود دارد، به طور مثال در كشورهاي آفريقايي، خشونت عليه زنان جدي است و در ايران مسأله مشاركت سياسي زنان دچار مشكل است.
advertisement@gooya.com |
|
داودي مهاجر در پاسخ به سوالي در خصوص عدم مسووليتپذيري زنان در جامعه ايران گفت: مسووليت به معناي واقعي هيچ وقت به زنان واگذار نشده است كه ميزان واقعي مسووليتپذيري زنان مشخص شود.
وي در پاسخ به مسأله حجاب زنان در ايران گفت: برخلاف آنچه ادعا مي شود، حجاب در ايران هيچ مصونيتي ايجاد نكرده است و شخص من هيچ اعتقادي به حجاب اجباري ندارم.