گروهي از مقام هاي وزارت امور خارجه کانادا و نمايندگان سازمان هاي غير دولتي فعال در زمينه حقوق بشر در جلسه مشورتي در اوتاوا به بررسي وضعيت حقوق بشر در ايران پرداختند و براي برداشتن گام هاي عملي و جدي براي توقف نقض حقوق بشر در ايران به ارائه دستورالعمل هايي پرداختند. حسين ماهوتي ها، هماهنگ کننده گروه هاي فعال حقوق بشر در اروپا و آمريکاي شمالي که در اين جلسه مشورتي حضور داشت، در مصاحبه با راديو فردا می گوید در این جلسه برنامه های کانادا برای شصت و یکمین کمیسیون حقوق بشر و همچنین برای پیگیری قتل خانم زهرا کاظمی، عکاس ایرانی - آمریکائی مورد بحث قرار گرفت..
مريم اقوامي (تورانتو) -- رادیو فردا))
مريم اقوامي (راديو فردا): کانادا که در طي دو سال گذشته با پيشنهاد قطعنامه اي به کميسيون حقوق بشر سازمان ملل مبني بر نقض حقوق بشر در ايران ادعا مي کند نگراني هاي جدي پيرامون برخورد مقامات جمهوري اسلامي با شهروندان خود دارد، هفته گذشته وزارت امور خارجه اين کشور ميزگرد مشورتي با حضور نمايندگان سازمان هاي غير دولتي و علاقه مند به بهبود وضعيت حقوق بشر در ايران در اوتاوا تشکيل داد.
سفير کانادا در سازمان ملل، رئيس بخش ايران در وزارت امور خارجه کانادا و مديرکل بخش خاورميانه اي اين وزارتخانه همراه با بيش از 30 تن از نمايندگان سازمان هايي همچون انجمن قلم کانادا، گزارشگران بدون مرز، عفو بين الملل، روزنامه نگاران در تبعيد و چند سازمان ديگر به بررسي شيوه هاي همکاري و بهبود وضعيت حقوق بشر در ايران پرداختند.
حسين ماهوتي ها، هماهنگ کننده گروه هاي فعال حقوق بشر در اروپا و آمريکاي شمالي که در اين جلسه مشورتي حضور داشت، در مصاحبه با راديو فردا در مورد موضوعات مورد بحث در اين جلسه مي گويد:
حسين ماهوتي ها: در اين برنامه صحبت ها حول اين مساله بود که کانادا چه برنامه اي دارد براي شصت و يکمين کميسيون حقوق بشر سازمان ملل و جمع کلا متفق القول بودند که قطعنامه اي را کانادا در ماه دسامبر داد، بسيار مورد تاييد بود، همه موافق بودند و همه سئوالشان اين بود که آيا کانادا اين تلاش را ادامه خواهد داد يانه. اگرکه نمي خواهند ادامه بدهند دلايلش چيست. مساله ديگري هم که مطرح بود، پيگيري قتل خانم زهرا کاظمي بود که در آنجا هم سئوالاتي شد که وزارت امور خارجه کانادا چه کارهايي را دنبال مي کند. در رابطه با مساله وضعيت حقوق بشر در ايران، آمده بودند آنجا بيشتر گوش کنند تا جوابي به ما بدهند، مواردي را مطرح کردند که کانادا بايد با کارهايي که تا حالا کرده، اطلاع داشته باشند وضعيت حقوق بشر در ايران بهبود که پيدا نکرده، وخيم تر هم شده. خود ما مطرح کرديم بعد از اين که پارسال در کميسيون حقوق بشر سازمان ملل حتي ايران جزو دستور جلسه هم که نبود، موارد بسياري از نقض حقوق بشر رخ داده، جمهوري اسلامي عليرغم تمام قول و قرارهايي که گذاشته بوده، حقوق بشر را در ايران رعايت نکرده و مرتبا حقوق بشر در ايران نقض شده.
م.ا.: آقاي ماهوتي ها در مورد پرونده خانم کاظمي چه مي گفتند؟
advertisement@gooya.com |
|
حسين ماهوتي ها: کانادايي ها معتقد بودند مصمم هستند که تا جايي که لازم باشد ادامه دهند و اين مساله را روشن کنند و اميدوار بودند که از طريق پرونده اي که در ايران در جريان است اين مساله پيگيري شود. خود من خيلي شديد با آنها برخورد کردم، چون براي ما پذيرفته نيست که دولت کانادا اينطور وانمود کند که گويا مسئوليني که خودشان در قتل خانم کاظمي شرکت داشتند، انتظار عدالت داشته باشند. بحث ما به اينجا کشيده شد که درخواست کرديم اگر در پيگيري اين قتل قاطعند، خود همين کميسيون حقوق بشر سازمان ملل يکي از بهترين نمونه ها است که مي توانند دست کم قطعنامه اي را به کميسيون بدهند براي محکوميت ايران، به اين خاطر که مساله وبلاگ نويسان را که ما نگاه مي کنيم، دقيقا پرونده خانم کاظمي است ولي با افراد ديگر و به شکل ديگر.
م.ا.: در شرايط فعلي که ايران مرکز توجه است، موضع کلي کانادا در برابر وضعيت حقوق بشر در ايران چه خواهد بود و چه برنامه اي دارند که در سازمان ملل پياده کنند.
حسين ماهوتي ها: کانادا بيشتر الان سبک سنگين مي کند وضعيت را ببيند که چه کار بايد کند. فکر مي کنم اگر بتوانيم فشارها را رويشان نگاه داريم، از طريق تماس با نهادهاي کانادايي که ما اين تماس ها را داريم، ديگراني هم که براي پيگيري مساله حقوق بشر در ايران تلاش مي کنند، اگر بشود در کانادا اين فشار را نگاه داشت و افکار عمومي را همچنان حساس نگاه داشت، مي توانيم انتظار داشته باشيم که کانادا قطعنامه ديگري به کميسيون حقوق بشر سازمان ملل ارائه کند
م.ا.: ديدگاه هاي متفاوتي پيرامون نحوه برخورد دولت و وزارت امور خارجه کانادا با نقض حقوق بشر در ايران وجود دارند، اما بسياري بر اين باورند کانادا قصد ندارند منافع اقتصادي خود با ايران را قرباني محکوميت اين کشور در کميسيون حقوق بشر سازمان ملل و منزوي کردن آن در عرصه بين المللي نمايد