- ديدگاههاي مفيدي درقبال مسالهي آمريكا درسياست خارجيمان دارم
- حل مسايل اقتصادي با اعراب، مشكلات باآنها را حل ميكند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي - ايران
محسن رضايي با اشاره به آمادگياش براي نامزد شدن در انتخابات آتي رياست جمهوري ايران، گفت: دولت آينده بايد به صورت علني از امكانات و تواناييها براي دور ساختن آمريكا از سر راه توسعه ايران استفاده كند، در آينده برنامههاي خود را در اين زمينه توضيح خواهم داد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محسن رضايي، دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفتوگو با روزنامهي القبس - چاپ كويت - اظهار داشت: من ديدگاههايي در اين زمينه دارم كه مفيد خواهد بود و نيز بر اين اعتقادم كه آمريكاييها بايد حساب جديدي را بر روي ايران باز كنند؛ به طوري كه اگر آنها با احساس عدم همكاري ايران در منطقه روبرو شوند، به سوي ما حركت خواهند كرد، ما با كسي شوخي نداريم و اگر خواهان همكاري ما هستند، بايد ما به ازاي آن را بپردازند.
وي دربارهي نامزدياش جهت حضور در انتخابات توضيح داد: شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب كه در دورهي هفتم مجلس و در اواخر 2003 تاسيس شد، طي نشستي براي شركت در اين انتخابات چهار اصل را به تصويب رساند.
رضايي اظهار داشت: اين چهار اصل اعتقاد به انقلاب، اسلام، نظام جمهوري اسلامي و رهبر كبير انقلاب اسلامي بود و اعضاي اين شورا اعلام كردند آمادهي همكاري با هر كانديدايي كه اين اصول را قبول داشته باشد، هستند.
وي افزود: اعضاي شورا با من تماس گرفتند و اعلام داشتند كه ما بر اين نظريم كه شما به اين اصول پايبند و معتقديد و ما آمادگي همكاري با شما را داريم.
رضايي گفت: من در پاسخ به آنها گفتم: بايد به صراحت اعلام كنم كه من در صورت موفقيت در انتخابات آينده شخصيتهاي مختلفي از جناحهاي سياسي را به كار خواهم گرفت و براي مثال در صورتي كه مطمئن باشم يكي از اعضاي جناح چپ كه علاقهمند نظام و خواهان خدمت به ملت است، از وي براي همكاري دعوت خواهم كرد و بايد بگويم من مواضع و برنامههاي خاص خود را خواهم داشت و اگر برادران ما در اين شورا موافق آن برنامهها باشند، از حمايت آنها استقبال خواهم كرد.
وي دربارهي مواضع و برنامههاي خود در قبال آمريكا گفت: اين از جمله مسايل دقيقي است كه بايد در اين مدت در انتخابات رياست جمهوري طرح شود و من خطابهي انتخاباتي خود را در اين زمينه اعلام خواهم كرد، اما چيزي كه بايد بگويم آن است كه سياستهاي ايران كه بر پايهي از ميان برداشتن بحران به صورت يكطرفه است، نتيجهاي نداده؛ زيرا آمريكاييها از ما امتياز ميگيرند، اما چيزي به ما نميدهند و پروندهي هستهيي بزرگترين شاهد در اين زمينه است؛ ما در زمينههايي كه خواسته بودند همكاري كرديم و اطلاعات بسيار سري را به آنها ارايه داديم.
وي تاكيد كرد: آنها همچنين از ما خواستند كه اجازه بازرسيهايي را در اماكن معيني بدهيم و هر جايي را كه خواستند بازرسي كردند، اما ما چه چيزي در مقابل از آنها ديديم؟ هنوز اقدامي از آنها نديدهايم و تاكنون پروندهي هستهيي ايران بسته نشده است.
رضايي گفت: اظهارات برخي از دوستان كه ميگويند پروندهي هستهيي بسته شده، به آن بستگي دارد كه محمد البرادعي، رييس آژانس انرژي اتمي گزارش خود را به شوراي حكام آژانس ارايه دهد.
وي گفت: اعضاي اين شورا ميگويند كه هنوز هم مسايلي در زمينهي پروندهي هستهيي ايران وجود دارد و بايد گزارشهايي دربارهي آن به شوراي حكام ارايه داده شود و اين به معناي آن است كه پروندهي هستهيي ايران هنوز بسته نشده است.
دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام اظهار داشت: اگر زمان مشخصي براي ازسرگيري عمليات غنيسازي اورانيوم مشخص نشود، نميتوانيم بگوييم كه ما پيروز شدهايم و سياست خارجي فعلي تاكنون به نتيجهي قابل توجهي نرسيده است و ما بايد وارد گفتوگوي صريحتري با آنها شويم.
رضايي دربارهي روابط با آمريكا گفت: ما بايد در اين زمينهي ديپلماسي قوييي داشته باشيم و نبايد وارد ماجراجويي شويم، آنچه كه از ما خواسته ميشود آن است كه ديپلماسي سازندهاي را اتخاذ كنيم يعني اينكه ديپلماسي بايد نتيجهاي براي ما داشته باشد، اما اينكه آنها بلوفهاي سياسياي ميزنند تا ما را بترسانند و از ما امتياز بگيرند اين به معناي جنگ ديپلماسي است؛ جنگي كه بدون استفاده از گلوله و آتش انجام ميگيرد، بايد بگويم ما نياز به همكاريهايي كه متقابل باشد، داريم.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، وي افزود: اين سياست به معناي ارجاع پرونده هستهيي ايران به شوراي امنيت خواهد بود، زيرا اگر آنها خواهان همكاري با ما هستند، نبايد از اينگونه ادبيات استفاده كنند. سياست ديگر سياست مقابله با آمريكا و اقدام به انجام برخي از ريسكها و ماجراجوييهاست كه اين سياست به نتيجهي مفيدي براي ما منتهي نخواهد شد و ما به دنبال چنين سياستي نيستيم و خواهان آن نيز نميباشيم و اين موضوع ناشي از ترس ما از آمريكا نيست، بلكه ما بر اين اعتقاديم كه اين سياست يك سياست اشتباه و نادرست است.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر آنكه آيا شما پيشنهاد يك سياست خارجي قاطعانه همزمان با داشتن انعطافهاي لازم را پيشنهاد ميدهيد؟ گفت: ما در جهاني زندگي ميكنيم كه مالامال از فرصت و تهديد است و سياست خارجي بايد براي اين دو موضوع اهميت قائل شود؛ يعني آنكه از فرصتها استفاده كند و مانع تهديدها شود.
رضايي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر آنكه سياستهاي شما در زمينهي مسايل اقتصادي در قبال كشورهاي عربي و خليج فارس چه خواهد بود؟ گفت: من درصدد برنامهريزي براي دو بازار مشترك در منطقه هستم؛ بازار مشترك منطقهي خليج فارس كه شامل ايران، كويت و تمامي كشورهاي جنوب خليج فارس خواهد شد و ثروت اين بازار مشترك حدود 150 ميليارد دلار تخمين زده شده است كه ما تلاش خواهيم كرد آن را فعال كنيم و بازار مشترك دوم در منطقهي خاورميانه خواهد بود؛ به طوري كه شامل عراق، ايران، عربستان، سوريه، لبنان و فلسطين خواهد شد و ثروت آن چيزي در حدود 100 ميليارد دلار تخمين زده شده است.
وي دربارهي برنامهي سياسي خود در قبال كشورهاي خليج فارس و كشورهاي عربي و نيز از ميان برداشتن برخي از بحرانهاي موجود ميان اين كشورها گفت: ميتوان اين امور را حل كرد؛ زيرا اساسا مشكل ما با دوستان و همسايههاي عربمان كه تاكنون حل نشده، آن است كه در زمينهي اقتصادي همكاري مشتركي نداريم بنابراين اگر بتوانيم مسايل اقتصادي خود را حل كنيم اين بحرانها و تمام بحرانهاي ديگر حل خواهد شد.
دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين در پاسخ به سوال ديگري مبني بر برنامهي سياست خارجي آيندهاش و تمركز اين سياست بر مناطق خليج فارس يا آسياي ميانهي كشورهاي اسلامي يا اتحاديهي اروپا گفت: از اولويتهاي دولت آينده بايد تمركز بر منطقهي جنوب غرب آسيا باشد كه شامل چهار تا پنج منطقه مهم است. آمريكاييها اين منطقه را با نام خاورميانهي بزرگ ميشناسند و ما آن را با نام جنوب غرب آسيا.
وي در ادامه به القبس گفت: اين منطقه بين هند، چين، روسيه و اروپا قرار گرفته است و شامل 500 ميليون جمعيت است به طوري كه ايران قلب اين منطقه قرار خواهد گرفت.
رضايي تاكيد كرد: من دلايل بسياري دربارهي قرار دادن اين منطقه به عنوان اولويت اول خود دارم كه يكي از آنها دلايل اقتصادي و تجاري است و دليل بعدي آن امنيت ملي و تاثير ما بر سياستهاي بينالمللي است زيرا اگر نتوانيم به يك اتحاد سياسي جدي با كشورهاي منطقه برسيم نخواهيم توانست در عرصهي بينالمللي به كاري دست زنيم، ما نميتوانيم وقت و تواناييهاي خود را تنها صرف اتحاديهي اروپا، آمريكا، چين و جاهاي ديگر كنيم.
advertisement@gooya.com |
|
دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين در پاسخ به سوالي مبني بر ارزيابي خود از سياستهاي دولت خاتمي اظهار داشت: خاتمي در چهار سالهي اول حكومت خود موفق بود و پس از آن اگر براي بار دوم خود را كانديد رياست جمهوري نميكرد، موفقيتهاي چهار سالهي اول وي حفظ و تحكيم ميشد.
وي افزود: خاتمي مجموعهاي از ديدگاهها و طرحهاي سياسي در دست داشت و به طرح اين امور در چهار سالهي اول رياست خود دست يافت ولي تحقق آنها در چهار سال دوم عملي نشد.
دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام همچنين دربارهي رقيبان آيندهي خود در انتخابات رياست جمهوري كه برخي از آنها از جناح اصلاح طلب و برخي از آنها از جناح مستقل و برخي ديگر از جناح محافظه كار خواهد بود و مطمئنا از حمايتهاي حزبي و سياسي برخوردار خواهند بود، گفت: تاكنون مشخص نشده است چه كساني از من حمايت خواهند كرد، اما اعتماد من به خدا و پس از آن به مردم خواهد بود و من به تواناييهاي اين مردم تكيه خواهم كرد. زيرا بر اين اعتقادم كه براي ورود به عرصهي انتخابات نياز به آلوده كردن خود ندارم، زيرا يكي از شعارهاي انتخاباتي من قطع دستهاي آلوده از بيتالمال كشور است و مطمئنا در صورت موفقيت به هر نوع كسب و كار غير مشروعي پايان خواهم داد تا در امور اقتصادي شفافيت لازم ايجاد شود.
رضايي همچنين در پاسخ به سوال ديگري مبني بر آنكه آيا صلاحيتهاي داده شده به رييس جمهور در قانون اساسي ايران كافي است؟ گفت: اين موضوع بستگي به تفسير ما از اين اصلاحات دارد اگر اين تفسير در دايرههاي تنگي انجام گيرد، رييس جمهور نخواهد توانست دست به كاري بزند.
وي تاكيد كرد: من پيش از كانديدا شدن با آقاي خاتمي و آقاي ميرحسين موسوي، نخست وزير ايران در سال 1988-19980 و آقاي مهدي كروبي، رييس سابق مجلس شوراي اسلامي مشورت كردم.
دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام در پاسخ به سوال ديگري مبني بر آنكه آيا در خطابههاي جديد خود چيز جديدي براي مردم دارد و تفاوت وي با ديگر كانديدهاي رياست جمهوري چيست؟ گفت: من دو بحث دارم. يكي از ويژگيهاي من است كه به صداقت و قاطعيت معروف است. من با صداقت كامل با مردم تعامل خواهم كرد و نهايت قاطعيت خود را در امور به كار خواهم برد. يعني از قانون و دفاع از منافع ملت عقب نخواهم نشست و اگر روزي اشتباه كردم به اشتباه خود اعتراف خواهم كرد و ديگران را مسوول اشتباه خود معرفي نخواهم كرد و به مردم خواهم گفت اگر ميخواهيد ميتوانيد مرا نسبت به اشتباهي كه مرتكب شدهام، محاكمه كنيد. من آمادهي محاكمه هستم. اما بحث دوم من متعلق به برنامهي من است، در واقع من درصدد آن هستم كه بيشتر در زمينهي اقتصادي و مديريت متمركز شوم و به اعتقاد من مردم در اين زمينه مشاركت خواهند كرد و اعتماد خود را به من ارايه خواهند داد.