تهران- خبرگزاري كار ايران
عزتالله سحابي، درباره نوانديشي و نو ايماني" سخنراني كرد.
به گزارش خبرنگار" ايلنا"، مديرمسؤول ماهنامه توقيفشده" ايرانفردا" در اين سخنراني كه پس از قرائت دعاي كميل در منزل "محمد بستهنگار" برگزار شد، "روشنفكري ديني" را با "نوگرايي ديني" متفاوت دانست و اظهار داشت: "روشنفكري ديني"، اصطلاحي است كه پس از انقلاب به خصوص پس از خرداد 76 با پيشگامي دكتر سروش مطرح شده است.
سحابي با بيان اينكه نوگرايي ديني، قبل از انقلاب و از زمان سيد جمالالدين اسدآبادي مطرح بوده است، بيان كرد: نوگرايي ديني در زمان اسدآبادي، با انگيزه مقابله و مبارزه با استعمار و استبداد به وجود آمد.
وي افزود: افرادي نظير سيد جمال الدين با اين تصور كه مسلمانان براي مبارزه با استبداد و استعمار نياز به پايههاي تئوريك و نظري دارند نوگرايي ديني را بنياد نهادند كه به معناي خروج از سنتگرايي ديني است.
اين فعال ملي ـ مذهبي در ادامه با اشاره به آيههايي با اين مضمون كه « اي كساني كه ايمان آوردهايد ايمان بياوريد به خدا و پيغمبرش» به طرح مبحث " نوايماني" پرداخت و خاطرنشان كرد: نفس ايمان، مسألهاي ثابت و لايتغير نيست بلكه مقولهاي است كه ميتواند و بايد متغير و متكامل باشد.
سحابي با بيان اين عقيده كه طولانيشدن عمر يك دين سبب مي شود كه دين به صورت سنت در بيايد، در جابزند و متحجر شود، اظهار داشت: هر سيستمي كه با محيط پيرامون خود، مبادله ماده، انرژي و اطلاعات نداشته باشد به سيستمي تبديل ميشود كه سرنوشتش انحطاط و فروپاشي است.
وي افزود: سيستم ايماني مؤمنين نيز اگر بسته شود و با محيط پيراموني خود مبادله نكند به تعصب، خشونت و بنيادگرايي ميانجامد.
مديرمسؤول ماهنامه توقيفشده" ايرانفردا"، شرط مصونيت ايمان مذهبي از خطرات و زيانهاي خشونت و بنيادگرايي را مبادله با محيط خارجي دانست و تصريح كرد: اين مبادله، شامل دو بُعد طولي و عمقي است.
وي افزود : بُعد طولي به اين معناست كه فضاي ذهن، تحولات اجتماعي تاريخي و نظم جهان را به درستي درك كند و با علومي كه به درك اين مسايل كمك ميكند ارتباط داشته باشد.
سحابي با اشاره به تجربه يكصد ساله نوگرايي ديني، تصريح كرد: اين تجربه نشان ميدهد مسلماناني كه با آشنايي با علوم مثبته به شناخت جهان پرداختند و توانستند بين اين شناخت جديد و اعتقاداتشان تعادل به وجود آورند توانستند ايمان مذهبيشان را حفظ كرده و حتي قوت بخشند.
advertisement@gooya.com |
|
وي افزود: باز كردن ذهن به روي تاريخ ترقي و انحطاط ملتها، نظامهاي فكري و سنتها؛ باز كردن سيستم ايمان و قوت ارتباط با عالم خارج است.
سحابي همچنين به بُعد حركتي نو ايماني اشاره كرد و گفت: اين بُعد حركت براي احياي ايمان است.
وي افزود: اين بُعد، عبادي است و سبب تحول معرفت ما نسبت به خداوند ميشود كه شامل مراحل مختلف است.