خبر طرح مجدد مسأله جزاير ابوموسي، تنببزرگ و تنبكوچك در نود و يكمين نشست وزراي خارجه اماراتمتحدهعربي، بحرين، عربستانسعودي، قطر، عمان و كويت نخستين بار روز جمعه هفته گذشته از سوي سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران ( ايلنا) منتشر شد.
روزنامه الرأيالعام به نقل از منابع مسؤول در دفتر دبيركل شورايهمكاري خليجفارس اعلام كرده بود مسأله جزاير سهگانه ايراني در دستور كار نشست شوراي همكاري خليجفارس قرار گرفته است.
اين روزنامه كه خبر فوق را پس از گفتوگويي تفصيلي با دبيركل اين شورا به چاپ رسانده است از موضوع دستور كار با عنوان " اشغال جزاير اماراتي از سوي ايران" نام برد.
دبيركل شوراي همكاري خليجفارس نيز روز جمعه با اشغالگر خواندن ايران، اعلام كرد: قضيه اشغال جزاير سهگانه اماراتي از جمله محورهاي مورد بررسي وزاري خارجه كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج[فارس] است.
روزنامه الشرقالاوسط چاپ لندن به نقل از "عبدالرحمن بن حمد العطيه" نوشت: وزراي خارجه كشورهاي اماراتمتحدهعربي، بحرين، عربستانسعودي، قطر، عمان و كويت در نود و يكمين نشست خود كه شنبه در جده برگزار ميشود به مسأله جزاير سهگانه ميپردازند.
اين نشست درنخستين ساعات شب گذشته در بندر جده عربستانسعودي و در كرانه دريايسرخ آغاز به كار كرد.
در حال حاضر كويت، رياست اين شورا را بر عهده دارد. هواپيماهاي حامل وزرايخارجه كشورهاي عضو اين شورا از در فرودگاه بينالمللي جده فرود آمدند و برخي مستقيماً به محل نشست رفتند.
همزمان با برگزاري اين نشست خبري منتشر شد مبني بر اينكه يك فروند ناو جنگي امارات متحده عربي با تجاوز به حريم مرزي جمهوري اسلامي ايران، يك لنج ايراني را گلولهباران كردند و خدمه آن را ربودند.
در اين تجاوز يك فروند لنج ماهيگيري با نام "قاسمي" هدف گلولههاي نظاميان اماراتي قرار گرفت.
منابع ايراني در گفتوگو با خبرنگار پايگاه خبري ايلاف در تهران اعلام كردند: نظاميان اماراتي پس از حمله به اين لنج كه در حال ماهيگيري در آبهاي سرزميني ايران در اطراف جزيره ابوموسي بود، كاپيتان "خيرانديش" و ساير ملوانان اين لنج ايراني را ربوده و آنها را به بندر دبي منتقل كردند.
مديركل امنيتي و انتظامي استانداري هرمزگان در توضيح اين خبر گفت: وزارتخانههاي امورخارجه و كشور در حال پيگيري موضوع تيراندازي ناو اماراتي به لنج صيادي ايران و بازگرداندن خدمه آن هستند.
مرادي در گفتوگو با خبرنگار ايلنا گفت: لنج ايراني همراه با 9 خدمه آن هماكنون در دبي نگهداري ميشود.
وي در توضيح اين ماجرا افزود: اين اتفاق در ساعت 7 و 50 دقيقه صبح روز "چهارشنبه" در نزديكي جزيره ابوموسي رخ داد و ناو اماراتي پس از تيراندازي به لنج كاملاً صيادي ايران، ناخدا "عبدالله خيرانديش" را به همراه 8 خدمه ديگر لنج، به بندر دبي منتقل كردند.
اما بهرغم اينكه حميدرضا آصفي، سخنگوي وزارتامورخارجه امروز در جمع خبرنگاران گفته بود: سفارت ما در ابوظبي فعال شده است تا بتوان هر چه سريعتر موجبات آزادي ناخدا و خدمه اين لنج را فراهم كرد، بخش كنسولي سفارت ايران در اماراتمتحدهعربي از ارائه هر گونه اطلاعي در خصوص وضعيت خدمه ربودهشده لنج ايراني در نزديكي جزيره ابوموسي و پيگيريهاي مربوط به سرنوشت اين شهروندان ايراني آن خودداري كرد.
يكي از افراد اين بخش در گفتوگوي تلفني با خبرنگار ايلنا، با بيان اين استدلال كه نميداند با چه كسي صحبت ميكند و آن طرف سيم تلفن چه كسي قرار دارد، گفت: من نميتوانم هيچ اطلاعي در اين خصوص به شما بدهم.
مسؤول دفتر سفير ايران در ابوظبي، بخش كنسولي سفارت را مسؤول پاسخگويي در اين مورد اعلام كرده بود.
اين در حالي است كه انتشار اين خبر همزمان با نشست شوراي همكاري خليجفارس بازتاب وسيعي در رسانههاي كشورمان داشت.
نماينده بندرعباس در مجلس شوراي اسلامي گفت: دامنزدن به درگيري بر سر حاكميت جزاير سهگانه، تأثير سوئي بر سرمايهگذاري و روابط خوب ايران و امارات خواهد داشت.
علي ديرباز در رابطه با توقيف لنج ايراني در نزديكي جزيره ابوموسي توسط نظاميان اماراتي به خبرنگار ايلنا, گفت: من اطلاعي از اين رويداد ندارم، اما در هر حال به گمان من موضع دولت و ملت ايران در رابطه با سه جزيره ابوموسي و تنب بزرگ و كوچك، پيش از اين بارها از جانب سخنگوي قوه قضائيه و همچنين دولت بيان شده است و ما موضع خود را به صورتي شفاف اعلام كردهايم.
وي افزود: به ميان آمدن اين مباحث كه هر از گاهي توسط برخي به جهت ايجاد تنش ميان ايران و امارات مطرح ميشود، تنها كسب منافع آنها را به دنبال ندارد، بلكه سبب تاثير منفي نيز ميشود.
ديرباز با بيان اينكه اين تلاشها به روي سرمايهگذاري و روابط خوب ايران و امارات تاثير سوء ميگذارد، گفت: جمع كثيري از ساكنين امارات، داراي رابطه قوم و خويشي با همسايگان جنوبي خود هستند كه اين مواضع تنها به تيرگي روابط دامن مي زند.
وي گفت: به فرض وجود مشكل نيز اين مهم انحصاراً در جلسهاي كه نمايندگان دو دولت در آن حضور دارند، قابل بررسي و حل و فصل شدن است و نيازي به حضور و مداخله ساير اشخاص و مقامات دولتهاي ديگر نيست، چرا كه انجام آن تنها سبب كاهش روابط خواهد شد.
سخنگوي وزارتامورخارجه نيز در توضيح اقدامات اين وزارتخانه در واكنش به تيراندازي و ربودن لنج صيادي ايراني در نزديكي جزيره ابوموسي و انتقال خدمه آن به دبي، گفت: ما با سفارت اماراتمتحدهعربي در تهران صحبت كرديم و سفارت ما در ابوظبي نيز فعال شده است تا بتوان هر چه سريعتر موجبات آزادي ناخدا و خدمه اين لنج را فراهم كرد.
حميدرضا آصفي در پاسخ به سؤال خبرنگار سرويس ديپلماتيك خبرگزاري كار ايران ( ايلنا )، اظهار داشت: وزارتامورخارجه اين موضوع را پيگيري ميكند.
وي با غيرقابل قبول خواندن اين اقدام اماراتمتحدهعربي، گفت: اين مسأله ربطي به تشكيل نشست شورايهمكاريخليجفارس ندارد.
آصفي با بيان اينكه اين گونه اتفاقات ممكن است در آبهاي ميان دو كشور پيش بيايد، گفت: در سال گذشته هم چنين اتفاقي رخ داد ولي ما از امارات توضيح خواستيم.
بر خلاف موضع آرام وزارتامورخارجه در خصوص تجاوزات سياسي و نظامي امارات بر ضد جمهوري اسلامي ايران، كارشناسان و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي خواهان برخورد شديدتر مقامات كشورمان با اين تجاوزات شدند.
اسدالله اطهري اظهار داشت: موضع وزاتامورخارجه ايران در مقابل امارات بايد بهگونهاي باشد كه امارات جرأت دستزدن به چنين اقداماتي نداشته باشد.
كارشناس مركز مطالعات خاورميانه در گفتوگو با ايلنا در واكنش به بيانيه شوراي همكاري خليجفارس بر ضد حاكميت جمهوري اسلامي ايران بر جزاير سهگانه ابوموسي، تنببزرگ و تنبكوچك تصريح كرد: وزارتامورخارجه بايد پاسخ مناسب را به اينگونه اقدامات بدهد و بسيار محكمتر از اين موضعگيري كند.
اين استاد دانشگاه با بيان اينكه نفس امارات به ايران بسته است، گفت: وزارتامورخارجه بايد هزينه اينگونه اقدامات را به حدي بالا ببرد كه ديگر هيچ كس جرأت چنين كارهايي نداشته باشد.
وي با اشاره به فعاليت سههزار شركت ايراني در امارات تصريح كرد: دود اينگونه اقدامات به چشم امارات خواهد رفت.
اطهري همچنين با بيان اينكه امارات از آن وزن، اهميت و اعتباري برخوردار نيست كه بتواند چنين اداعاهايي داشته باشد، گفت: امارات در صدد ايفاي نقش در پروژه ايجاد اجماع بينالمللي عليه ايران است.
وي تصريح كرد: بيانيه مشترك اتحاديهاروپا و شوراي همكاري خليجفارس درباره جزاير سهگانه ايراني، بيانيه اتحاديهعرب، نبرد اطلاعاتي ايران و آمريكا بر سر مسأله چلبي و مسأله هسته اي ايران؛ همهوهمه براي ايجاد اجماع جهاني بر ضد ايران انجام ميشود.
اطهري با بيان اينكه اعراب دوست دارند كه ما هميشه هدف باشيم گفت: وزارتامورخارجه بايد در قبال اين موضوع از موضع قدرت وارد شود.
رئيس مؤسسه تحقيقات استراتژيك يوروسويك لندن نيز در مورد بيانيه شوراي همكاري خليجفارس بر ضد حاكميت جمهوري اسلامي ايران بر جزاير سهگانه، گفت: تشكيل سازماني همهجانبه براي ساماندادن به همكاريهاي كشورهاي منطقه خليجفارس ضروري به نظر ميرسد.
پيروز مجتهدزاده در گفتوگو با ايلنا، گفت: اگرچه شوراي همكاري خليجفارس در حال حاضر همكاريهاي خوبي با ايران و عراق دارد اما اين موضوع بهتنهايي كافي نيست زيرا اين شورا هراز گاهي تحت تأثير گرايشهاي دبيركل آن دست به اقدامات ميزند كه به ضرر صلح و همكاريهاي منطقهاي تمام ميشود.
وي به اعلاميههاي اين شورا در حمايت از ادعاهاي امارات در مورد جزاير سهگانه ايراني و همچنين حمايت از رژيم بعثي عراق اشاره كرد و گفت: اين مسائل ميتواند اثر سوئي بر صلح و امنيت منطقه داشته باشد.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: اگر قرار باشد همكاريهاي ايراني ـ عربي با شركت هر هشت كشور منطقه صورت رسمي پيدا كند بايد انجمن يا سازمان ديگري تأسيس شود كه هر هشت كشور با حقوق و مسؤوليتهاي مساوي در آن عضويت داشته باشند.
وي با تأكيد بر اينكه اين پيشنهاد بايد سالها قبل در دستور كار قرار ميگرفت، گفت: وزارت امورخارجه ايران بايد به جاي ظاهرسازي و شعار دادن، به زمينهسازي براي تشكيل چنين سازماني بپردازد.
مجتهدزاده ادامه داد: اين موضوع نميتواند از طريق اعلام رسمي كه اعلام چالش است پيگيري شود بلكه بايد آن را از طريق فعاليتهاي گسترده نهچندان علني و گفتوگو با كشورهايي كه احتمال همكاري آنها در اين مورد وجود دارد پيگيري كرد.
وي تأكيد كرد: ايران بايد اين موضع را صميمانه دنبال كند و سعي كند حسننيت خود را براي چنين پيشنهادي براي همه كشورهاي حاشيه خليجفارس به اثبات برساند.
اين استاد دانشگاه در خصوص اينكه آيا تشكيل اين سازمان ميتواند به حلوفصل مسأله جزاير كمك كند، گفت: موضوع جزاير سهگانه ايراني بحثي جداگانه از همه مسائل خليجفارس است و چنين پيشنهادي براي حل مسأله جزاير سهگانه ايراني نيست.
وي افزود: امارات هم ميداند كه اعلاميههاي دورهاي شوراي همكاري خليجفارس در خصوص ادعاي بياساس اين كشور و اتحاديهعرب اثرگذاري سياسي خود را از دست داده و تكرار مكررات است.
مجتهدزاده همچنين به وضعيت عراق اشاره كرد و گفت: وضعيت كنوني عراق يك وضعيت استثنايي است و اگر هم قرار باشد اقدامي براي ايجاد همكاريهاي هشتجانبه انجام شود همه بايد به وضعيت اين كشور توجه كنند و اين كار را بدون عجله پيش ببرند.
علي تاجرنيا نماينده سابق مردم مشهد در مجلس شوراي اسلامي نيز در واكنش به بيانيه شوراي همكاري خليجفارس بر ضد حاكميت جمهوري اسلامي ايران بر جزاير سهگانه ابوموسي، تنببزرگ و تنبكوچك، گفت: به ميان آمدن اين مباحث به دنبال امتيازگيري در بحث انرژي هستهاي ايران و عدم دخالت كشور در بحثهاي منطقه اي مطرح ميشود.
علي تاجرنيا، و عضو كميسيون امنيتملي و سياستخارجي مجلس ششم شوراي اسلامي به خبرنگار پارلماني ايلنا، گفت: بخشي از فشارها از جمله بحث جزاير سهگانه كه در روزهاي گذشته بر ايران وارد ميشود ناشي از فشارهاي مخالفان جمهوري اسلامي ايران است.
وي افزود: اين مباحث با هدف امتيازگيري در بحث انرژي هستهاي و عدم دخالت ايران در بحثهاي منطقهاي مطرح مي شود.
محمد كيانوش راد نماينده مردم اهواز در مجلس ششم نيز به اين بيانيه واكنش نشان داد.
عضو كميسيون امنيتملي و سياستخارجي در مجلس ششم شوراي اسلامي در واكنش به بيانيه شوراي همكاري خليجفارس بر ضد حاكميت جمهوري اسلامي ايران بر جزاير سهگانه ابوموسي، تنببزرگ و تنبكوچك گفت: شورايهمكاريخليجفارس نبايد وارد مسايلي شود كه هيچگونه ارتباطي با آنها ندارد.
كيانوشراد در واكنش به اشغالگر خواندن ايران از سوي شورايهمكاريخليجفارس به خبرنگار پارلماني ايلنا، گفت: نوع موضعگيري اين شورا نسبت به حاكميت ايران بر جزاير سهگانه را نوعي مداخله در امور ايران تلقي ميكنيم و به اعتقاد من اين كشورها نبايد وارد موضوعي شوند كه هيچگونه ارتباطي به آنها ندارد چرا كه اين موضوع بهعنوان يك مسأله طرفيني ميان ايران و امارات مطرح است.
وي افزود: مذاكرات مطروحه نيز سعي در حل سوء تفاهمات فيمابين داشته و تبديل اين موضوع به يك مسأله منطقهاي شيوه درست حلوفصل آن نيست.
كيانوشراد با اشاره به حق طبيعي ايران بر حاكميت جزاير سهگانه گفت: بيان اين مواضع تنها سبب گسترش سوء تفاهمات ميشود و اين كشورها بايد با درك صحيح مسايل منطقهاي، از گسترش آن جلوگيري كنند چرا كه نا امنشدن منطقه به سود هيچ كس نيست.
حميدرضا حاجيبابايي نيز خواستار عذرخواهي فوري اماراتمتحده عربي از جمهوري اسلامي ايران شد.
نماينده همدان در مجلس هفتم گفت: خدشه وارد كردن در امنيت ملي ايران براي تمامي كشورهاي منطقه مشكل ساز خواهد بود.
حميدرضا حاجيبابايي و عضو سابق كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي در مجلس ششم در رابطه با اشغالگر خواندن جمهوري اسلامي ايران از سوي شوراي همكاري خليج فارس به خبرنگار پارلماني ايلنا, گفت: امارات نبايد فريب جو و التهابات سياسي جهان را بخورد و وارد گردابي شود كه آمريكا و در واقع لابي صهيونيستي تداركبخش آن هستند.
advertisement@gooya.com |
|
وي افزود: با توجه به مفتوح بودن پرونده ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي, وضعيت عراق و همچنين مسائل منطقهاي، امارات بايد بداند كه كشوري مانند ايران در برابر زورگوييهاي آمريكا, شوروي سابق و كشورهاي اروپايي هشتسال كمر خم نكرد و بنابراين اين حركت دولت امارات به مثابه جرقه زدن به انبار باروتي است كه اولين قربانيان آن كساني خواهند بود كه به اين انبار جرقه زدهاند.
نماينده همدان در مجلس هفتم ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران هميشه به دنبال دوستي و حفظ امنيت و منافع مشترك در منطقه بوده است و خدشه در امنيت ملي آن براي همه كشورهاي منطقه مشكلساز خواهد بود، چرا كه جزاير سهگانه جزء لاينفك كشوري هستند كه صدها هزار شهيد سالها از آن محافظت كردهاند.
حاجي بابايي در پايان گفت: امارات بايد سريعاً از ايران عذرخواهي و جبران آنچه انجام داده را بكند.
بايد ديد اقدامات و پيگيريهاي مقامات سياسي و ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران در روزهاي آتي چه دستاوردهايي براي حفظ منافع و مصالح كشور و امنيتملي و عزت و آبروي ملت ايران در بر خواهد داشت؛ وآيا اين اقدامات به مداخلات ديگران بر ضد حاكميت و حريم مقدس ايران پايان خواهد داد؟